Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Στην εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου

Πράσινο φως για να τεθούν έως το τέλος του έτους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 εργαζόμενοι του στενού .......


και του ευρύτερου δημόσιου τομέα δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν ωστόσο και το ενδεχόμενο ορισμένοι εξ αυτών να λάβουν και απευθείας χαρτί απόλυσης από το Δημόσιο - η πρόβλεψη για άμεση απομάκρυνση μέρους του πλεονάζοντος προσωπικού αναφέρεται εξάλλου και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αφορά, όπως αναφέρθηκε μετά τη συνεδρίαση, «συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Η αρχή για την έμμεση απόλυση - όπως χαρακτηρίζουν στελέχη του Δημοσίου το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας - θα γίνει με το προσωπικό σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, από το οποίο το 10% αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πλεονάζον.
Ηδη, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από 151 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να υποβάλουν έως την ερχόμενη Δευτέρα τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν και οι περίπου 200.000 εργαζόμενοι στις υπόλοιπες 1.500 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ. Στόχος είναι να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 20.000 υπάλληλοι των φορέων αυτών. Παράλληλα, ο δρόμος της εφεδρείας θα ανοίξει μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση εντός του 2011 και για 10.000 εργαζόμενους στις λεγόμενες «παρυφές του στενού δημόσιου τομέα», όπως έχουν προαναγγείλει και οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα προέλθουν αρχικώς από φορείς όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και από τα 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που επιχορηγούνται με διάφορες μορφές από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται ως επί το πλείστον για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δεν καλύπτονται από τη συνταγματική πρόβλεψη περί μονιμότητας. Ωστόσο, στελέχη του Δημοσίου επισημαίνουν πως θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα εργαζομένων στο στενό πυρήνα του Δημοσίου, οι οποίοι θα υπαχθούν σε εργασιακή εφεδρεία.
Οι πιέσεις από την τρόικα για δραστικότερο περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθολογικού κόστους - πέραν της μείωσης κατά 150.000 εργαζόμενους έως το 2015 που είχε συμφωνηθεί - αναμένεται να επεκτείνει το καθεστώς αυτό και στους αντίστοιχους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των υπουργείων.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται μάλιστα με την επιχείρηση αναδιάρθρωσης του κράτους, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας θα οδηγήσει σε ψαλίδισμα τουλάχιστον κατά 30% των υφιστάμενων διευθύνσεων και τμημάτων του Δημοσίου και σε ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων τους. Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχει περιοριστεί κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το μισθολογικό κόστος για το 2011, εξαιτίας των περικοπών σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εργαζομένων με συμβάσεις. Συνολικά ο αριθμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο συγκριτικά με το 2009 είναι μειωμένος κατά 200.000.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: