Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Συνέχεια στη συναίνεση ζητούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ

Ως πρόκριμα ευρύτερων συγκλίσεων και διαμόρφωσης μιας κουλτούρας συναίνεσης είδαν -με χθεσινές τους δηλώσεις- οι Κ. Χατζηδάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Ν. Δένδιας τη συμφωνία ..........


που υπήρξε στο θέμα της μεταρρύθμισης στο χώρο της Παιδείας, την ώρα που στελέχη του κεντρικού μηχανισμού της Ν.Δ. χαρακτήριζαν περίπου ως «παρένθεση» τα όσα συνέβησαν την Τρίτη και απέκλειαν κάθε προοπτική συνεννόησης κυρίως στον τομέα της οικονομίας.
Τα τρία κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. -καθώς και ο Κυρ. Μητσοτάκης που εκφράζει συνεχώς ανάλογες απόψεις και τοποθετήθηκε ευθέως υπέρ της συναίνεσης και με την ομιλία του στη Βουλή- μετά την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη προχθές, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν και δημόσια την άποψή τους για την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων καθώς όλο αυτό το διάστημα ήταν από εκείνους που επιδίωκαν να «σπρώξουν» τον Αντ. Σαμαρά σε μια πιο διαλλακτική πολιτική.
Ευρωβουλή
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, δεν δίστασε χθες να επισημάνει ότι «η Βουλή των Ελλήνων, μου θύμισε Ευρωβουλή, διότι μετά από ένα διάλογο έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια σύγκλιση». Αυτό πρόσθεσε «το είχα ζήσει πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου δεν συμφωνούσαμε πάντοτε αλλά αυτό που έγινε την Τρίτη είναι κάτι σύνηθες στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες». Δεν σας κρύβω, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «ότι χάρηκα και θα ευχόμουν να υπάρχει αυτό το σκηνικό και σε άλλες περιπτώσεις. Ασφαλώς, η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με τη διαφωνία, αλλά από την άλλη πλευρά, και η διαφωνία δεν είναι αυτοσκοπός στη δημοκρατία. Πολύ περισσότερο στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, όπου πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκ των πρωταγωνιστών της προχθεσινής συμφωνίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας πως «το ότι επετεύχθη για πρώτη φορά συναίνεση και μάλιστα στο ζήτημα της Παιδείας, θα πρέπει να είναι η απαρχή δημιουργίας μιας ευρύτερης κουλτούρας, της κουλτούρας του διαλόγου και της κουλτούρας της συναίνεσης». Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος «να επιδιώκουμε στα μείζονα και στα σημαντικά να βρίσκουμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και να μην στεκόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν».
Ο Ν. Δένδιας
Ταυτόχρονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, έλεγε πως την προχθεσινή στάση του κόμματός του «να τη θεωρήσετε ως ένα δείγμα του τρόπου που και στο παρελθόν και σίγουρα στο μέλλον θα πολιτεύεται η Ν.Δ.». Όσο και αν αυτό φαίνεται απίστευτο, σημείωσε με νόημα «η χθεσινή μας απόφαση οδήγησε σε άνοδο του χρηματιστηρίου και αυτό ούτε εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί ως παρενέργεια, θετική παρενέργεια αυτής της απόφασης. Δώσαμε ένα μήνυμα στους ξένους ότι τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα μπορούν να συναινέσουν». Σημασία έχει, κατέληξε ο κ. Δένδιας «ότι αυτή τη στιγμή ο τόπος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δεν έχεις κανένα περιθώριο να κάνεις να μην κάνεις σοβαρή αντιπολίτευση, διότι αυτό θα σημάνει την καταστροφή που θα συμπαρασύρει όλους, όχι μόνο την κυβέρνηση. Εμείς έχουμε μία εθνική υποχρέωση να στηρίξουμε ό,τι θετικό και θα το κάνουμε».
Σε τελείως διαφορετική λογική, ωστόσο, κινήθηκαν στελέχη του κεντρικού μηχανισμού της Λ. Συγγρού , το Γ. Μιχελάκη να υποστηρίζει πως η συμφωνία στο χώρο της Παιδείας υπήρξε γιατί οι αλλαγές που έγιναν «αποτελούν βασικές θέσεις της Ν.Δ. και δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν». Σε αυτά, πρόσθεσε «επιμείναμε μέχρι τέλους και από τη στιγμή που η κυβέρνηση τα δέχθηκε, δεν είχαμε λόγο να μη συμφωνήσουμε επί της αρχής στο νομοσχέδιο».
Την ίδια ώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση αν δεν αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Ν. Μηταράκης, μάλιστα δήλωσε ευθέως ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη λογική της υπερφορολόγησης ή στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση» και «το θέμα να δώσεις συναίνεση είναι να υπάρχει και κάτι για να δώσεις συναίνεση».
Ο ΣΕΒ
Αντιθέτως, την ελπίδα να αποτελέσει πρόκριμα για την επίτευξη συναίνεσης στο φορολογικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Ελπίζω τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος «η ευρεία πολιτική συναίνεση που υπήρξε για την Ανώτατη Παιδεία, να αποδειχθεί και σημαδιακό, να αποτελέσει πρόκριμα για την επίτευξη συναίνεσης και σε μία σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων όπως το φορολογικό και η Συνταγματική Αναθεώρηση».
Κ. Χατζηδάκης
«Η Βουλή των Ελλήνων, μου θύμισε Ευρωβουλή, διότι, μετά από ένα διάλογο έγινε κατορθωτό
να υπάρξει μια σύγκλιση».
Αρ. Σπηλιωτόπουλος
«Πρέπει να επιδιώκουμε στα μείζονα και στα σημαντικά να βρίσκουμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και να μην στεκόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν».
Ν. Δένδιας
«Δώσαμε ένα μήνυμα στους ξένους ότι τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα μπορούν να συναινέσουν».
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: