Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ανατροπές φέρνει το ΣτΕ στα κλειστά επαγγέλματα

Σε κατάρριψη των επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες ταξί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους το καλοκαίρι προχώρησε το ΣτΕ, κρίνοντας πως ..........


οι όποιοι περιορισμοί αντίκεινται στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.
Το θέμα είχε εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή προσφυγή που είχε κατατεθεί από ιδιοκτήτες βυτιοφόρων κατά των περιορισμών που δεν τους επέτρεπαν να αποκτήσουν άδειες και χθες έλαβαν αριθμό δημοσίευσης οι σχετικές αποφάσεις.
Οπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το ΣτΕ, η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν μπορεί να εξαρτάται από προηγούμενη εκτίμηση του κράτους κατά πόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη για έκδοση νέων ή αν οι ήδη ασκούντες το επάγγελμα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
«Στην επαγγελματική ελευθερία μπορεί ο νόμος να επιβάλει περιορισμούς μόνο για λόγους δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος», αναφέρεται στην απόφαση, αλλά προστίθεται πως «τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας».
Σε άλλο σημείο της απόφασης υπογραμμίζεται πως δεν αποτελούν λόγο δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος ο κίνδυνος αθρόας εισόδου νέων επαγγελματιών, η ανάγκη διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης με την αποτροπή πρόσβασης άλλων προσώπων στο επάγγελμα ή ο κίνδυνος άσκοπης σπατάλης για την εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής, αφού η σκοπιμότητά της εναπόκειται - όπως αναφέρεται - στην κρίση του επαγγελματία και όχι του κράτους.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να εξαιρεθούν κάποια επαγγέλματα, όπως προκύπτει για παράδειγμα από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τους δικαστικούς επιμελητές, το οποίο πήγε προς επεξεργασία βάσει των διατάξεων του τελευταίου νόμου περί απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην περίπτωση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως πρόκειται για επάγγελμα που πρέπει να παραμείνει κλειστό λόγω της ευαίσθητης φύσης των καθηκόντων των δικαστικών επιμελητών, τα οποία συνδέονται μεταξύ των άλλων με τη μεταφορά κρατουμένων και την επίδοση δικαστικών αποφάσεων.
Δικαστικοί κύκλοι δεν απέκλειαν, μετά τη νέα νομολογία που διαμορφώνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, να επιδιωχθεί η άρση περιορισμών που εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένα επαγγέλματα. Οπως σχολίαζαν, ανοίγει πλέον ο δρόμος να κατατεθούν προσφυγές με όπλο τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα των φαρμακοποιών, όπου υπάρχουν ακόμη γεωγραφικοί περιορισμοί.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών μας, η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν επηρεάζει τα φαρμακεία», είναι η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οπως ανέφεραν επαγγελματίες του κλάδου, η μοναδική εκκρεμότητα για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος είναι η απελευθέρωση του ωραρίου ώστε να λειτουργούν τα φαρμακεία και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου.

Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να βάλει φρένο και στις προσπάθειες που συνεχίζονται από διάφορους κλάδους ώστε να διατηρήσουν τους περιορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) σχετικά με την απόπειρα για παρεμπόδιση απελευθέρωσης του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη, που ορίζει ο νόμος.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έπειτα από προσφυγή εφημεριδοπωλών με αίτημα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ώστε να ματαιωθεί η εφαρμογή του νόμου, το Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε το σχετικό αίτημα. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη δεδικασμένου κατατέθηκε και δεύτερη προσφυγή με τα ίδια αιτήματα, για την οποία το δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά!
«Δυστυχώς, η δεύτερη αίτηση των εφημεριδοπωλών συνεδέθη με φήμες κατά τις οποίες στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου κατατέθηκε, υπάρχει σε κρίσιμη θέση στενός συγγενής εξ αίματος με εφημεριδοπώλη που είναι μεταξύ αυτών που υπέβαλαν το αίτημα», τονίζει η ΕΙΗΕΑ και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα και οι ιδιοκτήτες ταξί εμφανίζονται να επιμένουν πως συντρέχουν στην περίπτωσή τους λόγοι δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν πως ειδικά για την Αθήνα, οι λόγοι αυτοί «αφορούν πρωτίσως την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «δεν θα μπορούσε να αυξηθεί υπέρμετρα ο αριθμός των ταξί στην Αττική επιβαρύνοντας κι άλλο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ισχύουν ήδη περιοριστικά μέτρα τόσο για την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων (δακτύλιος με μονά-ζυγά) όσο και για την πετρελαιοκίνηση».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: