Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

"Σώθηκε" τελικά η Επίδαυρος

Το θρίλερ έληξε. Το Εθνικό Θέατρο θα μετάσχει κανονικά στα φετινά Επιδαύρια την επόμενη Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 του μήνα, με τους «Σκηνοβάτες» του ..........


Σταμάτη Φασουλή, και στις 5 και 6 Αυγούστου, με τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη, μετά την απόφαση του σωματείου των εργαζομένων του, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνέλευση του Δ.Σ.

Ποιος θα αναλάμβανε το πολιτικό κόστος αν η Επίδαυρος παρέμενε κλειστή στη μισή διάρκεια των Επιδαυρίων; Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης το σωματείο των εργαζομένων δέχτηκε τηλεφώνημα απ' το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη που εξέφραζε την «πολιτική βούληση» να εξαιρεθούν τον Σεπτέμβριο τα κρατικά θέατρα απ' το νόμο που τα εξομοιώνει με τις ΔΕΚΟ. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν χρειάστηκε καν δέσμευση για να «μαλακώσει» τη στάση του το «σώμα» των τεχνικών. Εγκυρες πληροφορίες θέλουν τους υπόλοιπους εργαζομένους του Εθνικού (διοικητικούς υπαλλήλους) να παίρνουν αποστάσεις απ' το σωματείο.

«Δεν κάναμε πίσω. Προσπαθήσαμε να συνεκτιμήσουμε πολλούς παράγοντες. Κι αφού ζυγίσαμε τα πράγματα, είπαμε "πάμε". Υπήρξαν και διαφωνίες. Αν δεν εξαιρεθούμε σε ένα λογικό διάστημα απ' τις ΔΕΚΟ, θα επανέλθουμε με κινητοποιήσεις. Γι' αυτόν το λόγο στην ανακοίνωσή μας δεν λέμε "ακύρωση των απεργιακών κινητοποιήσεων", αλλά αναστολή. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Ε.Θ., Μάκης Σπετσιέρης.

Οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες των «Σκηνοβατών» και του «Ηρακλή», που μέχρι χθες πίστευαν ότι οι κόποι τους πήγαν στο βρόντο, δεν έκρυβαν χθες την ανακούφισή τους . «Δεν ήταν από τα πιο ευχάριστα πράγματα να ετοιμάζεις μια παράσταση χωρίς να ξέρεις αν θα παιχτεί τελικά», επισήμανε ο σκηνοθέτης των «Σκηνοβατών», Σταμάτης Φασουλής. «Η χαρά μου επομένως σήμερα είναι πολλαπλή. Οχι μόνο διότι θα παιχτεί η παράσταση. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν χώροι, σχεδόν "ιεροί" , όπως η Επίδαυρος, που μπορούν να σε ανακουφίζουν από το ζόφο που μας περιβάλλει. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και ο κόσμος να μην πει βλέποντας την παράσταση "δεν απεργούσαν καλύτερα"!».

«Προσπάθησα να μην εμπλακώ στη διελκυστίνδα "πάμε - δεν πάμε" στην Επίδαυρο γιατί έτσι δεν μπορείς να δουλέψεις. Αν και ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν ξέρω αν έχουν λήξει πραγματικά οι κινητοποιήσεις», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης του «Ηρακλή Μαινόμενου», Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος εξαρχής δήλωνε ότι «είναι εκτός πραγματικότητας και πολιτικά incorect να αλλάζει κανείς δεδομένα στη μέση μιας συμφωνίας» (εκτός έδρας κ.ο.κ.)
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: