Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η Ελληνίδα που έκανε τη διεθνή κοινότητα να παραμιλά

Eκανε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να παραμιλά. Σε ηλικία μόλις 30 ετών Ελληνίδα βιολόγος ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια .............


συνανθρώπους μας. Η Αναστασία Παπαδοπούλου έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στο ερευνητικό της έργο, γι’ αυτό άλλωστε πήρε χτες και το Βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το 2011!

Η 30χρονη διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εντυπωσίασε όλο τον επιστημονικό κόσμο, καθώς η εργασία της θεωρήθηκε καθοριστική για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η κ. Παπαδοπούλου απέσπασε την κορυφαία διεθνή διάκριση κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th ISCT International Society for Cellular Therapy, Annual Meeting), που πραγματοποιήθηκε στις 18-21 Μαΐου στο Rotterdam της Ολλανδίας.

«Η έρευνα έδειξε ότι η προ-θεραπεία με το φάρμακο Bortezomib μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή και δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο ώστε τα μεσεγχυματικά κύτταρα να δράσουν θεραπευτικά, καθώς και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για μεταφορά αυτής της στρατηγικής σε κλινική εφαρμογή», λέει η ίδια στην «Espresso».

Η εργασία που απέσπασε αυτή τη σημαντικότατη διεθνή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της δόκτορος Αναστασίας Παπαδοπούλου και ολοκληρώθηκε τον φετινό Μάιο. Εκπονήθηκε στο πλαίσιο της διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».

Επιβλέποντες του εγχειρήματος ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Γενετικής
ς, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Μηνάς Γιάγκου και η γιατρός-αιματολόγος Ευαγγελία Γιαννάκη της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» (η οποία είναι συνεργάτιδα - αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle των ΗΠΑ).

«Σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά στη συνέχεια ήρθα για τη διδακτορική μου διατριβή στο ΑΠΘ, όπου ασχολήθηκα με την έρευνα στη βιολογία», λέει η Αναστασία Παπαδοπούλου περιγράφοντας στην «Espresso» την ερευνητική προσπάθειά της. «Ο τίτλος της εργασίας ήταν “A Short Pretreatment with Bortezomib Circumvents the Limitations of Mesenchymal Stem Cells’ in Vivo Performance, Providing Significant Clinical Benefit in Experimental Arthritis”. Ουσιαστικά, τιτλοφορείται ως “Η προ-θεραπεία με το φάρμακο Bortezomib (που) καταστέλλει το φλεγμονώδες μικρo-περιβάλλον της αυτοάνοσης αρθρίτιδας, επιτρέποντας στα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών να ασκήσουν θεραπευτική δράση”. Η έρευνα άρχισε το 2006 - 2007, ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα επάνω σε ζώα. Περιμένουμε τώρα να εγκριθεί η εφαρμογή της έρευνας σε κλινικό επίπεδο, ώστε να κάνουμε δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτό θα πάρει λίγο καιρό».

Οπως εξηγεί η 30χρονη βιολόγος, τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι πολυδύναμα κύτταρα που διαφοροποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα κύτταρα υφίσταται σήμερα έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην αναγέννηση ιστών ή ως ανοσορυθμιστικά σε διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

«Η εργασία καταδεικνύει αδυναμία των μεσεγχυματικών κυττάρων του μυελού των οστών να δράσουν ανοσορυθμιστικά στο έντονα φλεγμονώδες μικροπεριβάλλον σε ζωικά πειραματικά μοντέλα προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», συνεχίζει η 30χρονη βιολόγος. «Ωστόσο, βρέθηκε ότι η προ-θεραπεία με το φάρμακο Bortezomib μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή και δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο ώστε τα μεσεγχυματικά κύτταρα να δράσουν θεραπευτικά, καθώς και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για μεταφορά αυτής της στρατηγικής σε κλινική εφαρμογή».

Τα συγχαρητήριά του προς τη βραβευμένη Ελληνίδα ερευνήτρια και τους δύο επιβλέποντες καθηγητές έδωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός.

Ποια είναι η 30χρονη επιστήμονας
Η δρ Αναστασία Παπαδοπούλου γεννήθηκε πριν από τριάντα χρόνια στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών του νομού Πέλλας. Φοίτησε την περίοδο 1999 - 2003 στο πρόγραμμα σπουδών επιλογής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα τέλη του 2003 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ, ενώ το διδακτορικό της αφορά τους τομείς της εφαρμοσμένης βιογενετικής και βιοτεχνολογίας, που αποτελούν τα αγαπημένα ενδιαφέροντά της.

Θεωρεί πως στη διδακτορική διατριβή της βοήθησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ, Μηνάς Γιάγκου και η γιατρός-αιματολόγος της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», Ευαγγελία Γιαννάκη.

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνας παρουσίασε η ίδια στο 17ο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας, ενώ το βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το έτος 2011 της απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια διήμερου γκαλά που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Ρότερνταμ.
Η δουλειά της Αναστασίας Παπαδοπούλου έχει τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον κορυφαίων ερευνητών του κλάδου της βιοτεχνολογίας απ’ όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: