Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Οι Αγανακτισμένοι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

Στο Σύνταγµα δεκάδες πράσινες κουκίδες από λέιζερ χόρευαν πάνω στα κατεβασµένα στόρια της Βουλής. Με µουσική υπόκρουση τους...........


ήχους από τις σφυρίχτρες, τα αυτοσχέδια κρουστά από κατσα

Με σφυρίχτρες, κατσαρόλες και κουτάλες, πολίτες επαναλάµβαναν συνθήµατα κατά των πολιτικών ρόλες και κουτάλες, πολίτες όλων των ηλικιών επαναλάµβαναν συνθήµατα κατά των πολιτικών.

«Εδώ / εδώ / δεν φεύγουµε από εδώ / ελάτε εσείς να ζήσετε µε 500 ευρώ», φώναζε το συγκεντρωµένο πλήθος.

Ηχηρό µήνυµα κόντρα στα µέτρα του Μνηµονίου, την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσµο έστειλαν τουλάχιστον 100.000 πολίτες από την Πλατεία Συντάγµατος και δεκάδες χιλιάδες ακόµη που συγκεντρώθηκαν στις πλατείες όλων των µεγάλων πόλεων.

Η συµµετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση των «Αγανακτισµένων», που είχε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, ξεπέρασε κάθε προηγούµενη και παράλληλα επαναβεβαίωσε τη διάθεση των πολιτών να συνεχίσουν τις διαµαρτυρίες που άρχισαν πριν από δεκατρείς µέρες έπειτα από διαδικτυακό κάλεσµα.

Οι πολίτες διαδήλωσαν και χθες ειρηνικά: η Αστυνοµία ωστόσο, είχε εφαρµόσει διαφορετικό σχέδιο ασφαλείας σε σχέση µε τις προηγούµενες ηµέρες από τον φόβο να επιδιωχθεί εισβολή στη Βουλή. Η οδός Ακαδηµίας είχε κλείσει µε σιδηρένιους φραχτες στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είχε δηµιουργηθεί «νεκρή ζώνη» στη Β. Σοφίας από το ύψος της Ηρώδου Αττικού έως τη Ζαλοκώστα µε κλούβες των ΜΑΤ. Παράλληλα, κιγκλιδώµατα – ενισχυµένα µάλιστα µε συρµατόσχοινα – είχαν τοποθετηθεί κατά µήκος του Μνηµείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Πίσω από αυτά είχαν παραταχθεί σε δύο σειρές διµοιρίες των ΜΑΤ.

Μάλιστα, το µοναδικό παρατράγουδο της µεγάλης συγκέντρωσης σηµειώθηκε περίπου στις οκτώ το βράδυ κι ενώ συνεχιζόταν η κοσµοσυρροή. Στη Βασιλίσσης Σοφίας αστυνοµικοί ψέκασαν µε χηµικά µια οµάδα περίπου είκοσι πολιτών, όταν αυτοί τους απώθησαν και έσπασαν τον κλοιό τους. Οταν ανασυντάχθηκαν τα ΜΑΤ ένας πατέρας έσπρωξε το καροτσάκι µε το µωρό του πάνω στις ασπίδες τους και απαιτούσε να περάσει. Κάποιοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση καλώντας τον κόσµο να κινηθεί από τις παράπλευρες οδούς. «Ψυχραιµία.

∆εν χρειάζεται βία. ∆εν θα παίξουµε το παιχνίδι τους», φώναζαν.


Ο πανευρωπαϊκός χαρακτήρας της χθεσινής συγκέντρωσης αποτυπώθηκε και σε πανό, ταοποία έγραφαν στην αγγλική γλώσσα: «Η Πλατεία Ταχρίρ στηρίζει την Πλατεία Συντάγµατος». Ελληνικές σηµαίες κυµάτιζαν δίπλα σε αυτές της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά και σε πλακάτ υποστήριξης στην Υεµένη.

Μετά τις εννιά το βράδυ άρχισε και η λαϊκή συνέλευση, µια διαδικασία στην οποία καθένας µπορεί να πάρει τον λόγο και να εκθέσει τις απόψεις του για την κρίση. Μέσω Skype οι συντονιστές της συζήτησης συνδέθηκαν µε την Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης.

Τραγούδια στην ήρεµη πλατεία

Από το γιορτινό κλίµα των συγκεντρώσεων δεν θα µπορούσε να λείπει η µουσική. Μπορεί ο ήχος από τις αναρίθµητες σφυρίχτρες και τα χτυπήµατα κουταλιών και κατσαρολών να υπερτερεί, όµως δεν λείπουν κι εκείνοι που θέλουν να δώσουν τα ηχοχρώµατά τους µε τις νότες του πενταγράµµου.

Τροµπόνι, κλαρίνο, κιθάρα και κρουστά συνθέτουν την ατµόσφαιρα της γιορτής υπογραµµίζοντας µε τον δικό τους τρόπο το σύνθηµα του πανό «Ηρεµη πλατεία»
Οδόφραγµα στην Ακαδηµίας

Σιδερένιους φράχτες στην οδό Ακαδηµίας έστησε η Αστυνοµία στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας της Βουλής από το ενδεχόµενο εισβολής. Παράλληλα, δηµιουργήθηκε «νεκρή ζώνη» στη Β. Σοφίας, ενώ κιγκλιδώµατα ενισχυµένα µε συρµατόσχοινα µπήκαν µπροστά από το Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη
Ιερή... συµπαράσταση

Εµπρακτα απέδειξε χθες τη συµπαράσταση που εξεδήλωσε µέσα από την ιστοσελίδα του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αµβρόσιος. Περίπου σαράντα ιερωµένοι της Μητρόπολης βρέθηκαν ανάµεσα στο πλήθος κρατώντας πανό που έγραφε «Η Μητρόπολη της Αιγιαλείας είναι εδώ µαζί σας», προσθέτοντας άλλο ένα κοµµάτι στην ανθρωπογεωγραφία των «Αγανακτισµένων»
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: