Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Moody's: Τι σημαίνει η πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας

Την προειδοποίηση ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και στο...........


τραπεζικό της σύστημα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Moody's τονίζεται πως η χρεοκοπία μάλλον θα είχε αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανόν και για κάποια άλλα κράτη της Ευρωζώνης και για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον οίκο μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, επιλεκτικό reprofiling και μεγάλης κλίμακας εθελοντική επαναγορά χρέους.

Αναφερόμενη στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης με «ελεγχόμενο αποτέλεσμα» η Moody's αναφέρει ότι όσο διατηρείται η σημερινή αβεβαιότητα που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πειρασμός τόσο για τις ελληνικές Αρχές όσο και για τις αρχές της Ευρωζώνης να δοκιμάσουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση.

Η Moody’s εκτιμά ότι μια χρεοκοπία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανότατα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως από τις όποιες προσπάθειες θα γίνουν για να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη έκβαση.

Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση η συνολική επίδραση μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης είναι δύσκολο τόσο να προβλεφθεί, όσο και να ελεγχθεί.

Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης άσκησαν χθες ισχυρές πιέσεις στις μετοχές και στις αγορές κρατικών ομολόγων. Πέραν των προβλημάτων με το ελληνικό χρέος, το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν ιδιαίτερα αρνητικά και οι αμφιβολίες για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας στην Ισπανία, μετά τη συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε αρνητική από σταθερή, κίνηση που ακολουθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τη Fitch την Παρασκευή.

Επίσης, η Fitch υποβάθμισε χθες σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές (outlook) για την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, εκφράζοντας την ανησυχία της για την παράταση της θεσμικής κρίσης στη χώρα.

Η αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου διατηρήθηκε στο «ΑΑ+», ωστόσο ο οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβάθμισής της. «Αν δεν επιλυθεί η θεσμική κρίση, θα είναι δύσκολο να εξισορροπήσουν τα κρίσιμα μεγέθη στο δημοσιονομικό πεδίο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Fitch.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: