Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η μεγάλη ευκαιρία του Αντ. Σαμαρά

Η συγκυρία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η σαφής αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα σταθεροποίησης καθιστά τη δική του στάση περισσότερο αποδεκτή. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα παραμένει ...........


η υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η αλλαγή των δεδομένων επιτρέπει στον αρχηγό της Ν.Δ. να εμφανίζεται ισχυροποιημένος εντός και εκτός Ελλάδος. Τη στιγμή που οι πιεστικές εκκλήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για συναίνεση, οι οποίες απευθύνονται κυρίως προς τα δυο κόμματα εξουσίας, αποσκοπούν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και σε βάθος χρόνου εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ο κ. Σαμαράς έχει μια «χρυσή ευκαιρία» να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιούργησε στην Ευρώπη η αρνητική του στάση τον περασμένο Μάιο. Αυτή τη φορά οι συνθήκες τού επιτρέπουν να εμφανισθεί ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη έναντι των εταίρων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μεταξύ αυτών και των ιδεολογικά συγγενών Μέρκελ και Σαρκοζί, που αποτελούν τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, και να το κάνει από επικοινωνιακή «θέση ισχύος». Χωρίς να εμφανισθεί ότι «υποχωρεί» ή θυσιάζει τις αρχικές θέσεις του, αλλά, αντιθέτως, ισχυριζόμενος ότι δικαιώθηκε.

Οι αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους αποτελούν στην πράξη παραδοχή της κυβέρνησης ότι ώς ένα βαθμό έχει αποτύχει, γι’ αυτό και, σε αντίθεση με το παρελθόν, εμφανίζεται σήμερα πρόθυμη να αποδεχθεί προτάσεις της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τα περιθώρια κινήσεων του κ. Σαμαρά και του επιτρέπει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει τις δικές του θέσεις και όχι το αντίθετο.

Ακόμη και σε ό, τι αφορά τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που πρότεινε ο κ. Σαμαράς -με την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. άρχισε την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον επιχειρηματικό κόσμο- μπορεί ο κ. Παπανδρέου να υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αυτή τη στιγμή, αλλά δεν εμφανίστηκε απόλυτα απορριπτικός για το μέλλον. Αλλωστε, στην πορεία είναι σαφές ότι οι ανταγωνιστικοί φορολογικοί συντελεστές θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και, τελικά, στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Στις πανταχόθεν εκκλήσεις περί συναίνεσης ο κ. Σαμαράς απαντά ότι η χώρα έχει κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, και αντιπολίτευση, που στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος ασκεί κριτική. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η απάντηση αυτή θα ήταν επαρκής και αποδεκτή. Ομως, η χώρα βρίσκεται σε φάση οικονομικού πολέμου, όπου ο καλώς νοούμενος πατριωτισμός επιβάλλει άμβλυση ιδεολογικών, πόσω μάλλον κομματικών, διαχωριστικών γραμμών και δεν επιτρέπει τις όποιες προσωπικές έριδες και πικρίες.

Ενώ αρχικά στελέχη της Ν.Δ. επέμεναν στην απόλυτη γραμμή ότι το «Ζάππειο 2» αποτελεί πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμοσθούν στο σύνολό τους, ο αναπληρωτής τομεάρχης της Ν. Δ. για την οικονομία κ. Μηταράκης, μιλώντας στο συνέδιο του Economist, περιέγραψε τις προτάσεις Σαμαρά ως «ρεαλιστική βάση συζήτησης». Είναι ώρα να αρχίσει αυτή η συζήτηση με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις. Εάν ο κ. Παπανδρέου τολμήσει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και προβεί σε κινήσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που χάθηκε με δική του ευθύνη, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ανταποκριθεί. Στο νέο, αρνητικό για την κυβέρνηση, περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί έπειτα από έναν χρόνο Μνημονίου, ο αρχηγός της Ν. Δ. θα έχει προσωπικό και κομματικό όφελος, καθώς θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση σύρεται στις θέσεις του. Ταυτόχρονα, που είναι φυσικά και το κυριότερο, θα υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: