Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια

Νέες αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με .............


σημαντικότερη την αλλαγή του καθεστώτος μετεγγραφών.

Σύμφωνα με τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, στη Βουλή, καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας αποφοίτων λυκείων προηγούμενων ετών με το ποσοστό του 10%.

Επίσης, σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο καθεστώς των μετεγγραφών, καθώς πλέον όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι) θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές προτίμησής τους με βαθμολογικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα όπου θα εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι και το υπουργείο θα καθορίσει για κάθε τμήμα ξεχωριστά ένα ποσοστό θέσεων στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται όσοι ανήκουν στις κατηγορίες πολύτεκνων, τρίτεκνων

Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό εισακτέων, αλλά θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος για κάθε τμήμα, και θα εξαρτάται από τις υποδομές του και το προσωπικό.

Αναφορικά με τις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα μπορούν να εγγράφονται μέσω του επιπλέον ποσοστού θέσεων, μόνο στην περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τις 50.000 ευρώ.

Επίσης, ο αριθμός των εισακτέων θα καθορίζεται έναν μήνα πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών.

Οι απόφοιτοι των λυκείων που δεν θέλουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ θα μπορούν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: