Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σαμαράς: Αλλαγή των όρων του μνημονίου

Στην αντιμνημονιακή γραμμή που έχει χαράξει εξακολουθεί να κινείται ο κ. Αντ. Σαμαράς που επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό επιχείρησε εξ αρχής να ακυρώσει επικοινωνιακά την όποια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, μιας ενδεχόμενης ευνοϊκής απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, π.χ. για το θέμα ...........


της επιμήκυνσης.

«Για μας είναι αυτονόητο ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα» τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς, μετά την κατ΄ ιδίαν 55λεπτη συνομιλία του με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ παραμένει ζητούμενο η ανατροπή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και όπως ξεκαθάρισε, «το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο»

Η φράση του κ. Σαμαρά, ότι «βασική λύση (σ.σ.του προβλήματος), είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου» θα είναι το κεντρικό μήνυμα της ΝΔ το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι επανειλημμένα έχει τονίσει πως η ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων, «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία».

Συναίνεση στάση στην Ευρώπη

Ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε ότι ο κ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συναντήσεις Κορυφής της ΕΕ τα ζητήματα διαχείρισης του χρέους και του αντέτεινε ότι η ΝΔ στήριξε εξ αρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα και σε κάθε ευκαιρία:

α), το ευρωομόλογο, β) το αναπτυξιακό ευρωπαϊκό ομόλογο, γ) την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, δ) τη μείωση του κόστους δανεισμού και ε) την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Αν και στα παραπάνω σημεία, υπάρχει ταύτιση με τον κ. Παπανδρέου, αφού και αυτός εν πολλοίς κινείται στην ίδια λογική για το ευρωομόλογο, την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων, ο κ. Σαμαράς επιμένει να θέτει ως βασική ειδοποιό διαφορά τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ.για να δείξει ότι κινείται με εθνική γραμμή και ακολουθεί στο εξωτερικό μια συναινετική στάση, υπογράμμισε, ότι τις θέσεις της ΝΔ τις προώθησε και συνεχίζει να τις προωθεί προς όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ (Τρισέ, Ρομπάι, Γιουνκέρ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μάρτενς).

Επίσης σημείωσε ότι το ίδιο κάνει και με τους ομολόγους του στο ΕΛΚ, ιδιαίτερα των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα, όπως είναι, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αν και απέφυγε να πει ευθέως ότι στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες.

Οι κόκκινες γραμμές

Κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά μια ευνοϊκή απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής και γι’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε να προβάλλει το επιχείρημα, ότι π.χ.μια ευνοϊκή απόφαση για την επιμήκυνση δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά ήταν σχετικά ήπια, καθώς δεν θέλησε να υψώσει υπέρμετρα τους επιθετικούς τόνους, παραμονές της Συνόδου Κορυφής αν και εξακολουθεί και τοποθετί τις κόκκινες γραμμές λέγοντας «όχι» στα πρόσθετα μέτρα.

Ανάλογα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, θα υπάρξει και κλιμάκωση της ΝΔ από τη σημερινή, σχετικά ήπια στάση, σε μια πιο επιθετική γραμμή. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, θεωρούν σίγουρη την επιμήκυνση, αλλά όχι τη μείωση του επιτοκίου, για την οποία όλα θα εξαρτηθούν από την διαπραγμάτευση της Ιρλανδίας.

Συνομιλητές του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζουν, ότι ακόμα και την επιμήκυνση να κερδίσει η κυβέρνηση, αυτή θα συνοδευτεί από πρόσθετα μέτρα.

Από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε, δεν κατάλαβε πως στους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου συμπεριλαμβάνονται οι πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, εάν είδε κλίμα εκλογών, ανέφερε: «Όχι, δεν είχα τέτοια εικόνα».

Απάντηση του Μαξίμου

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στις δηλώσεις Σαμαρά για άσκηση πίεσης υπέρ των ελληνικών συμφερόντων σε ηγετικές προσωπικότητες της Ευρώπης ανέφεραν τα εξής: «Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ελσίνκι υπάρχει μια ουδέτερη αναφορά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά ούτε στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ούτε στη μείωση των επιτοκίων, ούτε σε μελλοντική επαναγορά ομολόγων για τη μείωση του χρέους. Απλώς αναφέρεται ότι το ΕΛΚ στηρίζει την συνεχόμενα επιτυχή προσπάθεια Ελλάδας και Ιρλανδίας για δημοσιονομική σταθερότητα».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: