Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία στο σπίτι του Σημίτη

Ηταν µια ειρηνική συγκέντρωση, όπως υποστήριζαν οι διοργανωτές της στο Διαδίκτυο. Με τα ανάλογα συνθήµατα.

«Κουφάλες! Κουφάλες! Ερχονται κρεµάλες». «Να καεί / να καεί / το µπου......ο η Βουλή». «Σηµίτη και σία εσχάτη προδοσία». «Στα Ιµια Σηµίτη σου φτιάχνουµε το σπίτι».

Στην αρχή τα βροντοφωνάζει µε µια ............


βραχνή ντουντούκα ο Δηµήτρης Κολλάτος. Εχει αναλάβει ρόλο τελετάρχη. Ο σκληρός πυρήνας των συγκεντρωµένων, περί τα 200 άτοµα, που είναι κοντά του και κατορθώνουν να τον ακούσουν, ανταποκρίνονται αµέσως. Φωνάζουν µε όλη τους τη δύναµη. Μάλιστα, αν το σύνθηµα είναι ευφάνταστο, µουντζώνουν κιόλας. Θα τραγουδήσουν µαζί του και τον Εθνικό Υµνο. Περίπου 300 άνθρωποι παρακολουθούν. Πολλοί είναι απλώς περαστικοί. Κοντοστέκονται από περιέργεια ή παραµένουν για το... σόου. Εχουν µαζευτεί στην Αναγνωστοπούλου πριν από τις 16.00, που ήταν το ραντεβού. Τα ΜΑΤ είναι παρατεταγµένα στο ύψος της οδού Ξάνθου και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να προσεγγίσει το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού. Το πλήθος είναι ετερόκλητο. Συνταξιούχοι που δακρύζουν και φαντασιώνονται να πάρουν το τουφέκι τους µόλις ο Κολλάτος αρχίζει να τραγουδά «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Κυριλέ κυρίες που διακόπτουν για λίγο τα ψώνια τους από περιέργεια. Νέοι πουστήνουν γαλαρία.

Ενας από αυτούς, την ώρα που οι υπόλοιποι κράζουν «κλέφτες - κλέφτες», ακολουθεί τον ρυθµό φωνάζοντας «Γκόρτσος - Γκόρτσος». Ανάµεσά τους υπάρχουν ορισµένοι που είναι αληθινά αγανακτισµένοι. Και άλλοι που φοβούνται ότι οι δηµοσιογράφοι ή άλλοι... πράκτορες σκοτεινών δυνάµεων τους φακελώνουν και τους σκιτσάρουν Ανάµεσα στους συγκεντρωµένους κυκλοφορούν τύποι µε κάµερες ώστε να ανέβουν, πριν ακόµη τελειώσει η σεµνή τελετή, τα απαραίτητα βίντεο στο Διαδίκτυο. Η γωνία λήψης φυσικά παίζει ρόλο, όπως άλλωστε σε κάθε διαµεσολαβηµένο γεγονός. «Είναι άρρωστοι όλοι τους! Εχω απελπιστεί! Θα έπρεπε να είµαστε χιλιάδες και κοίτα πόσοι είµαστε», λέει ένας πενηντάρης στους φίλους. Τα πηγαδάκια φουντώνουν. Μια κυρία δεν αντέχει: «Μα είστε σοβαροί; Πώς θα βρίσκαµε τα λεφτά να πληρώσουµε τα χρέη µας χωρίς το Μνηµόνιο;». Η συνοµιλήτριά της ανεβάζει τους τόνους και της απαντά: «Μην τους πιστεύετε! Είναι ληστές». Η λύση για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι απλή, σύµφωνα µε τα λεγόµενά της, αρκεί να φέρουν πίσω τα λεφτά οι πολιτικοί.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία, ο Κολλάτος θα προσκαλέσει τους πάντες στην παράσταση που σκηνοθετεί υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα του Γιωργάκη». Σε κείµενο δικό του. Φυσικά, τους δίνει το επόµενο ραντεβού στο σπίτι του Καραµανλή στη Ραφήνα, προκαλώντας εκδηλώσεις ενθουσιασµού από τους ηλικιωµένους γκρούπις του.

Μια παρέα αποφασίζει να φύγει.

Ενας εξηντάρης από αυτούς που παρατηρούσαν από το ύψος τωνκαφετεριών της Αναγνωστοπούλου, τους ρωτά γελώντας: «Πού πάτε; Τα χρήµατα τα πήρατε πίσω; Γιατί φεύγετε;». Παραδίπλα µια γηραιά κυρία αρπάζει την ντουντούκα για να δείξει ότι Ελλάδα δεν είναι µόνο τα κλεµµένα, υπάρχουν και υψηλότερα ιδανικά: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνηµένους του Σκάι που βάζει τους αµόρφωτους να παρουσιάζουν την Ιστορία του έθνους»...

«Πότε θα κάνει ξαστεριά» οι συνταξιούχοι, «Γκόρτσος - Γκόρτσος!» οι νεαροί στη γαλαρία

Η συγκέντρωση

Χθες το απόγευµα περίπου 500 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, έξω από την οικία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη. Η κινητοποίηση έγινε µέσω µπλογκ, µιας τηλεοπτικής εκποµπής και αφισών που έφεραν το σύνθηµα «Φέρτε πίσω τα λεφτά µας». Είχε προηγηθεί συγκέντρωση πριν από µία εβδοµάδα έξω από το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: