Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Μαύρη Δευτέρα για την ελληνική οικονομία

Δύσκολες ώρες περνάει η Ελλάδα με την υποβάθμιση – «χαστούκι» τoυ οίκου Moody’s. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο οίκος υποβάθμισε κατά 3 μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω υποβάθμισή της. Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Αιτία της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από το Β1 στο Ba1 είναι οι ..........



επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο αμείωτος κίνδυνος χρεοκοπίας της.

Οι λόγοι της απόφασης είναι σύμφωνα με την έκθεση ότι:

- Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση των χρεών της χώρας παραμένουν πολύ αισιόδοξα και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα.

- Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη συλλογή των εσόδων.

- Υπάρχει κίνδυνος οι όροι που θα προβλέπονται για τη συνέχιση της στήριξης από τις επίσημες πηγές μετά το 2013 να περιλαμβάνουν κριτήρια φερεγγυότητας που η χώρα ενδέχεται να μην ικανοποιήσει με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών. Επιπλέον, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης μετά το 2013 μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές αρχές και τους επενδυτές στο να συμμετάσχουν σε μία ανταλλαγή πριν από εκείνη τη χρονιά

O Moody’s αναγνωρίζει την προσπάθεια και την πρόοδο της Ελλάδας, όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας ως «αδικαιολόγητη» την σημερινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, καθώς όπως επισημαίνεται «δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.»

«Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο.» επισημαίνεται

Εκφράζεται επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι προεξοφλείται η αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά και οι αποφάσεις της Ε.Ε., τη στιγμή που όπως τονίζεται η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα , βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που σε πρόσφατη αξιολόγησή τους επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και ότι «οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η κίνηση της Moodys δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την χρηματοδότηση της Ελλάδας, που συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης.

Η υποβάθμιση εκτόξευσε το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου στις 915 μονάδες, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: