Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λιβύη, νέα εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Για τρίτη νύχτα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με στόχο την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με το καθεστώς να ............


καταγγέλλει το θάνατο αμάχων και την Ουάσινγκτον να προαναγγέλλει μείωση των επιθέσεων. Συνεχίζονται, επίσης, οι συγκρούσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι με τους αντικαθεστωτικούς. Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη, καθώς η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη.

Οι δυτικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι,στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης. Νωρίτερα είχε χτυπηθεί η βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Μπουσέτα που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Λιβύης ανέφερε πως αντιαεροπορικά πυρά και διαδοχικές εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι μία έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη.

Μείωση επιθέσεων «βλέπουν» οι ΗΠΑ


Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το πρώτο στάδιο της διεθνούς στρατιωτικής δράσης έχει ολοκληρωθεί και στο εξής θα ακολουθήσουν μικρότερης κλίμακας επιθέσεις εναντίον της λιβυκής αεράμυνας ενώ το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην διεύρυνση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Παράλληλα, οι ξένες δυνάμεις θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια ανθρωπιστική αποστολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα περιοριστεί καθώς άλλες χώρες θα αναλάβουν περισσότερες αποστολές. Πρόσθεσε ότι η εκλείπει σιγά-σιγά η ανάγκη για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, όπως το μπαράζ από πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν το Σαββατοκύριακο κυρίως από αμερικανικά πλοία και υποβρύχια που βρίσκονται στ' ανοιχτά της Λιβύης. Μέχρι στιγμής, η ξένη επέμβαση έχει μειώσει την αεραμυντική ικανότητα της χώρας κατά 50%.
in

Δεν υπάρχουν σχόλια: