Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία... το νέο Τσέρνομπιλ;

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία»

Ο απολογισμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 10.000, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει ούτε στο περίπου τον αριθμό. Μόνο σε μία πόλη (Μινιμασανρίκου) άλλωστε υπάρχουν.........


9.500 αγνοούμενοι!

Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 8.000 άνθρωποι είναι σε καταφύγια, ενώ χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν 5,6 εκατομμύρια σπίτια. Μάλιστα η ηλεκτρική εταιρεία Tepco προειδοποίησε ότι μπορεί να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και στο Τόκιο.

Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο τραγική η χθεσινή έκρηξη αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί τα συστήματα ψύξης δύο αντιδραστήρων και έχουν μολυνθεί εννέα άτομα από τη ραδιενέργεια.

Παρόλο που ο ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο Τσέρνομπιλ, ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η ραδιενέργεια θα έχει συνέπειες από την μία άκρη της χώρας έως την άλλη...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα «σημάδια» θα είναι ορατά και σε άλλες χώρες, ενώ προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα οι ιαπωνικές αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού και η ανησυχία σε όλο τον κόσμο να εντείνεται.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία»


Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας(ΙΑΕΑ), καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του εργοστασίου Οναγκάουα και οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας. Ωστόσο, οι Ιάπωνες ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Οναγκάουα οφείλονται στη διαρροή από το εργοστάσιο Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στο άλλο πυρηνικό εργοστάσιο, της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Co (TEPCO) ετοιμαζόταν να ρίξει σήμερα θαλασσινό νερό και στον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου Φουκουσίμα  Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1). Θαλασσινό νερό διοχετεύει ήδη στους αντιδραστήρες 1 και 3, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται στη μονάδα. Χθες, στον αντιδραστήρα 1 έγινε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας έκρηξης στο εργοστάσιο «εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου».

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο αντιδραστήρας 3 θεωρείται πιο επικίνδυνος από τον 1 καθώς περιέχει ουράνιο και πλουτώνιο. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ από το Τόκιο. Τόσο στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες περιοχές, θ'αρχίσουν από αύριο διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού διάρκειας περίπου τριών ωρών. Οι διακοπές κρίνονται αναγκαίες λόγω της μείωσης στην παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι αρχές έχουν απομακρύνει περισσότερους από 170.000 κατοίκους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Για τη χειρότερη κρίση της χώρας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν. «Η παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το σεισμό, το τσουνάμι και τα πυρηνικά εργοστάσια είναι, κατά έναν τρόπο, η χειρότερη τα τελευταία 65 χρόνια, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Απευθύνοντας ο ίδιος έκκληση στους πολίτες, τόνισε: «Το αν οι Ιάπωνες μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι, μένοντας ενωμένοι».

 Φοβούνται νέο Τσερνόμπιλ

Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος για ένα «νέο Τσερνόμπιλ» είναι πολύ μεγάλος.

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο τήξης στον πυρήνα του αντιδραστήρα, οι αρχές στην Ιαπωνία σχεδιάζουν να μοιράσουν χάπια ιωδιούχου καλίου στον πληθυσμό. Αν ληφθούν προληπτικά, τα χάπια αυτά προστατεύουν τον θυρεοειδή από την απορρόφηση του ραδιενεργού στοιχείου ιώδιο-131. Είχαν χρησιμοποιηθεί και στο ατύχημα του Τσερνόμπιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: