Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Σχηματίζουν προσωρινή κυβέρνηση στη Βεγγάζη

Στα χέρια των αντιφρονούντων στο καθεστώς Καντάφι έπεσε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Μιζουράτα, όπως μετέδωσε το πρωί της Κυριακής το δορυφορικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Την ίδια ώρα στη Βεγγάζη, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τον ............


σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν στρατιωτικοί και πολίτες, με στόχο την οργάνωση εκλογών το αργότερο σε τρεις μήνες.

Στη Βεγγάζη, από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης συγκεντρώνονται οι αντιφρονούντες και σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν, ότι παρά τους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών και το αιματοκύλισμα, το καθεστώς Καντάφι δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο και την εξουσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει έδρα στο Λονδίνο, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις ελέγχουν πλέον μόνη τμήματα της πρωτεύουσας.

Συνεχίζεται η "έξοδος" των Κινέζων μέσω Κρήτης

Εντωμεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση επαναπατρισμού ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, κυρίως Κινέζων, με τη συνδρομή της Ελλάδας.

Την Κυριακή, αλλά δυο πλοία της ΑΝΕΚ κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταφέροντας περισσότερους από 4200 ανθρώπους που εγκατέλειπαν τη «φλεγόμενη» περιοχή.

Το πρώτο πλοίο, το HELLENIC SPIRIT κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου λίγο πριν τις 9:00 το πρωί, μεταφέροντας περίπου 2.120 άτομα, ενώ στις 11:00 έφτασε και το OLYMPIC CHAMPION μεταφέροντας άλλα περίπου 2130 άτομα.
star

Δεν υπάρχουν σχόλια: