Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη εκτός ελέγχου. Βομβαρδίζεται η Τρίπολη

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στην Λιβύη, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τους τετρακόσιους ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι μαχητικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανόητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως ............



τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί», είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ, κάτοικος της πρωτεύουσας Τρίπολης, στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Μάλιστα, στην ερώτηση αν ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, απάντησε: «Συνεχίζεται, συνεχίζεται. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν».

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, από τα ελάχιστα που παρέχουν πληροφόρηση και διαθέτουν ανταποκριτές στην πόλη, έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό σε όλη την πρωτεύουσα. Μόνο στα επεισόδια της Κυριακής σκοτώθηκαν 61 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με την «Human Rights Watch» οι νεκροί μόνο στην Βεγγάζη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Λιβύης, ανέρχονται σε 233 τουλάχιστον. Πάντως, η συγκεκριμένη πόλη έχει πέσει πλέον στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και ο αρχηγός του Στρατού έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι δύο πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης, αρνούμενοι να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών, αυτομόλησαν στην Μάλτα και προσγειώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Βαλέτας. Σύμφωνα με κάποιες διαρροές, όποιοι στρατιώτες αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές για πυρ κατά των διαδηλωτών, εκτελούνται.

Την ίδια ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Πριν από αυτόν, ο Μοχάμεντ Μπαγιού, ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλεσε την ηγεσία της Λιβύης να αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση Συντάγματος. Παράλληλα, ο απεσταλμένος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο Μονεΐμ αλ-Χόνι, ανακοίνωσε ότι «θα συμμετάσχει στην επανάσταση», ενώ και ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία Αλί ελ Ασάουι παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε και σύσσωμη η διπλωματική αντιπροσωπία της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη. Έκτακτες συσκέψεις επί συσκέψεων για την κατάσταση στην Λιβύη γίνονται στο οβάλ γραφείο στην Ουάσιγκτον, ενώ την βία καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυστρία και Πορτογαλία στέλνουν αεροσκάφη για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη χώρα, ενώ η Τουρκία θα στείλει τέσσερα φεριμπότ για να μεταφέρουν τους τούρκους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, μετά την άρνηση των λιβυκών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών. Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι αεροπορικές βάσεις της Ιταλίας, μετά την προσγείωση των στρατιωτικών αεροσκαφών στη Μάλτα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που διαμένουν στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες ότι ο Μοαμάρ Καντάφι έχει εγκαταλείψει την χώρα και ενδεχομένως έχει αναχωρήσει για τη Βενεζουέλα. Αυτό διαψεύδεται από τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, ωστόσο η παρατεταμένη απουσία του λίβυου ηγέτη από κάθε τηλεοπτική εμφάνιση σε συνδυασμό με τις πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλέστηκε ο βρετανός ΥΠΕΞ, επιτείνουν τη φημολογία.

Πάντως, μπορεί ο Καντάφι να είναι εξαφανισμένος, ωστόσο τον εντόπισε τηλεφωνικά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, «o γενικός γραμματέας εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως. Επανέλαβε την έκκλησή του για σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της πληροφόρησης»...
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: