Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αναθεωρημένο Μνημόνιο αναλύεται η πρόοδος των τελευταίων τριών μηνών και γίνεται αναφορά σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για την ...........
επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος.
Σε σχέση με το κείμενο του Μνημονίου του προηγούμενου Δεκεμβρίου έχουν υπάρξει μικρές προσαρμογές στις προβλέψεις για μια σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη και συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό, τις εξαγωγές, τις εισαγωγές και την ανεργία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν μεταβάλλονται.
Η τρόικα θεωρεί ότι:
-Οι πολιτικές της κυβέρνησης παραμένουν προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
-Η δυναμική του προγράμματος παραμένει, ωστόσο η εφαρμογή του βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα πρέπει να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις επί συγκεκριμένων στόχων.
-Το ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Δεκεμβρίου ικανοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό.
-Έχει αποδειχθεί δύσκολος ο απόλυτος έλεγχος των δαπανών σε κάποιους φορείς του δημοσίου, ενώ και τα έσοδα δεν κινούνται στα επιθυμητά επίπεδα και θα χρειασθούν προσαρμογές, κυρίως ως προς την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
-Πρέπει να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, που θα συμβάλλουν στην μείωση του χρέους.
-Η κυβέρνηση έχει καταγράψει πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοσθεί η νομοθεσία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα κλειστά επαγγέλματα και το ρυθμιστικό πλαίσιο των επιχειρήσεων.
-Η σώρευση χρεών στις ΔΕΚΟ δεν σταμάτησε, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών.
-Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας, η κατάσταση βελτιώνεται καθώς οι τράπεζες ενισχύουν τα κεφαλαιακά του αποθέματα. Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Μαραθώνιες ήταν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, εν όψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ.
Οι επικεφαλής της τρόικας, Σ.Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ), θα παρουσιάσουν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά συμπεράσματα από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και αναμένεται να εισηγηθούν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης.
Η συνέντευξη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στις 10 το πρωί, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 15:00.
Αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στις συνομιλίες σε σχέση με τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσουν την έκθεσή τους και να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους.
Η συνέντευξη διοργανώνεται αυτή τη φορά από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και όχι από τα στελέχη του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- να τονισθεί η ευρωπαϊκή διάσταση στις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Η τρόικα φέρεται να έθεσε προθεσµία στην κυβέρνηση ώς τον Ιούνιο προκειµένου να υπάρξει «πρακτική εφαρµογή» του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις, διαφορετικά ίσως ζητήσει αναθεώρηση της ρύθµισης.
Η προθεσµία θα περιλαµβάνεται στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, προκειµένου να εκταµιευθεί η δόση των 15 δισ. ευρώ.
Το θέµα των εργασιακών συµβάσεων ήταν ένα από τα σηµεία τριβής στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς η τελευταία τόνισε «ότι δεν θα δεχθεί να µείνει ο νόµος γράµµα κενό περιεχοµένου». Ο συμβιβασμός που σύμφωνα με Τα Νέα επιτεύχθηκε, προβλέπει ότι η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη θα απόσχει του δικαιώµατός της να επεκτείνει τη συλλογική σύµβαση εκεί όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή, ενώ θα καταστήσει τη γνωµοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας απλώς συµβουλευτική.
Εάν, όµως, αυτή η πολιτική δέσµευση της ελληνικής πλευράς δεν τηρηθεί, τότε η τρόικα θα ζητήσει ευθέως την αλλαγή της νοµοθεσίας.
Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑonline», οι τελικές διαβουλεύσεις με τα στελέχη της τρόικας αφορούσαν ακόμα, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Τα χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν καταγραφεί πλήρως και ενδέχεται να επιβαρύνουν τη δημοσιονομική προσπάθεια του 2011, καθώς επίσης και τα χρέη των νοσοκομείων.
* Την εικόνα «χάους» που παρουσιάζεται σε ορισμένους φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι δεν έχουν στείλει οικονομικά στοιχεία και δυσκολεύουν το «κλείσιμο» του 2010. Τα δύο προαναφερθέντα προβλήματα αφορούν τον καθορισμού του ακριβούς ύψους του ελλείμματος του 2010, το αν δηλαδή θα είναι πάνω ή κάτω από 10%.
* Την ανάγκη έναρξης και ταχείας προόδου των αποκρατικοποιήσεων, που παραμένει ακόμη «στα χαρτιά» και από την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.
* Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012-2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), και που πρέπει να νομοθετηθεί ως τον Μάιο.
in
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου