Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Goldman Sachs:"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιθανή"

«Πολύ πιθανή», εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs, Άντριου Γουίλσον, ότι είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ο κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας σημειώνει ότι το «γερμανικό σχέδιο» για αγορά ομολόγων από το EFSF είναι στην ατζέντα των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη.

«Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων...........


δεν πρόκειται να πάρουν πίσω όλα τα λεφτά τους εάν δεν μειωθεί το κόστος δανεισμού, είπε το στέλεχος της Goldman, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Εκτός κι αν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, νομίζω ότι κάποια μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανό γεγονός μετά από το 2011», τόνισε.

Ο Άντριου Γουίλσον σημείωσε ότι η κρίση στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επενδυτές.

«Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα συμβεί είτε με το χρόνο και με τη λιτότητα -αν και οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν πολύ υπομονή γι' αυτό- είτε μέσω κάποιας άμεσης παρέμβασης. Αυτό περιμένουμε: πρόκειται να κάνει κάτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη φημολογία περί σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από το Βερολίνο, ανέφερε ότι «είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί τα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι είναι κάπως σαν αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών, μεταξύ της ΕΚΤ ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και οι επενδυτές λένε "λοιπόν, είμαστε πρόθυμοι να δανείσουμε λεφτά σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία;"».

Υποστηρίζει μάλιστα πως δεν μπορεί να διατηρηθεί το επιτόκιο του 7% (στα 10ετή ομόλογα), με τα ελλείμματα των χωρών της ευρω-περιφέρειας να βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το spread στα ελληνικά 10ετή ομόλογα είναι κοντά στις 840 μονάδες, το επιτόκιο στο πορτογαλικό 10ετές ομόλογο έχει ξεπεράσει το 7% από τον περασμένο Νοέμβριο. Στην Ισπανία, το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου είναι στο υψηλότερο επίπεδο των 11 τελευταίων ετών.

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της GS, Ντερκ Σουμάχερ, λέει ότι η πιθανότητα το EFSF να ξεκινήσει να αγοράζει ομολόγα στην αγορά, είναι πράγματι στην ατζέντα και εκτιμά ότι θα συμπεριληφθεί αυτή η διαδικασία του νέου ρόλου του EFSF, όταν το πακέτο αποκαλυφθεί, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εάν εφαρμοστεί αυτό, θα μειώσει την ανάγκη στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ και θα οδηγήσει στην μείωση των spreads, προσθέτει

Σε ό,τι αφορά το τι θα κάνουν η ΕΚΤ και το EFSF με τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρω-περιφέρειας που θα έχουν αγοράσει, πιστεύει πως κάποια στιγμή θα τα πουλήσουν πίσω στις χώρες από τις οποίες τα αγόρασαν και έτσι θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μειώσει όσο χρειάζεται το συνολικό της χρέος.
in

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ 'ΚΛΙΜΑ' ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ 2 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΟΝΤΑΖ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ
ΕΝΤΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ!

ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ BLOGS!