Εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα έδωσε εξάλλου νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία μολυσμένα με διοξίνη.
Εξήχθησαν «ύποπτα» αβγά στη Βρετανία και στην Ολλανδία
Την ίδια ώρα, το γερμανικό διατροφικό σκάνδαλο διευρύνεται όλο και περισσότερο. Όπως έγινε γνωστό, αβγά από τα αγροκτήματα όπου εντοπίστηκε διοξίνη εξήχθησαν από τη Γερμανία στη Βρετανία και στην Ολλανδία, με τη μορφή ............
επεξεργασμένων προϊόντων για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ερωτήματα προκαλεί επίσης το γιατί ο όμιλος που προμηθεύει τα εργοστάσια ζωοτροφών, ενώ γνώριζε από το Μάρτιο για το πρόβλημα, δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις γερμανικές αρχές.
Ο εκπρόσωπος για την Υγεία της Κομισιόν, Φρέντερικ Βίνσεντ, δήλωσε ότι θα εξεταστεί τι έγινε με τις εξαγωγές. «Το αν τα αβγά κατέληξαν τελικά σε μαγιονέζα ή γλυκά, δεν το γνωρίζω. Έτσι, πιθανότατα θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό με τις βρετανικές αρχές και θα δούμε τι έγινε με αυτά τα αβγά». Πάντως ο ίδιος τόνισε ότι αν και τα αβγά προέρχονταν από φάρμες στη Γερμανία, όπου είχε διανεμηθεί η μολυσμένη τροφή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι στις συγκεκριμένες ποσότητες υπήρχε διοξίνη.
Η βρετανική αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη βιομηχανία και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, μόλις λάβει περισσότερα στοιχεία.
Έκλεισαν χιλιάδες αγροκτήματα
Στη Γερμανία 4.700 φάρμες έκλεισαν προληπτικά, κυρίως στην Κάτω Σαξονία. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, 3.000 τόνοι ζωοτροφής, που είχε μολυνθεί με διοξίνη, εστάλησαν σε φάρμες. Γερμανοί αξιωματούχοι, στην προσπάθειά τους να βρουν πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, καταλήγουν στην εταιρία Harles und Jentzsch, και στο εργοστάσιό της στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ Χολστάιν, όπου λάδια τα οποία χρησιμοποιούνται σε βιοκαύσιμα διανέμονται προς χρήση στις ζωικές τροφές.
«Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για παράνομη δραστηριότητα», δήλωσε ο Ίλσε Άιγκνερ, εκπρόσωπος του υπουργού Γεωργίας της Γερμανίας.
Το γνώριζαν από το Μάρτιο
Ιδιωτικό εργαστήριο πήρε δείγματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο στις 19 Μαρτίου 2010 και βρήκε ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν διπλάσια από τα επιτρεπτά των 0.75 νανογραμμαρίων σε 1 κιλό λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται για την τροφή ζώων.
Ωστόσο αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας πληροφορήθηκαν το θέμα μόλις στις 27 Δεκεμβρίου, επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην ενημέρωση του υπουργείου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν πως 3.000 τόνοι τροφής έχουν μολυνθεί με διοξίνη.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου