Τέλος στη µέχρι σήµερα πρακτική οι ελεγχόµενοι να είναι και ελεγκτές είναι το πρώτο βήµα, που επιδιώκεται µέσα από την αναµόρφωση του ισχύοντος νοµοθετικού πλαισίου. Για τον λόγο αυτό, ένας από τους κυρίαρχους άξονες είναι η αναµόρφωση της επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες και των οικονοµικών των κοµµάτων όπου την πλειονότητα δεν θα έχουν πλέον βουλευτές, όπως ισχύει σήµερα, αλλά ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Η επιτροπή θαείναι ένας ανεξάρτητος µηχανισµός ελέγχου και θα έχει δυνατότητα να διενεργεί και αυτεπάγγελτους ελέγχους. Ανοικτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών τον τρόπο ...........
συγκρότησηςκαι επιλογής των µελών της, πουθα καθοριστεί µε το νοµοσχέδιο, διευκρινίζοντας πάντως πως «θα έχει όλα τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας».
Ανατροπή της ισχύουσας κατάστασης όπου τα πόθεν έσχες είναι κάθε χρόνο µόνον έσχες χωρίς να διασφαλίζεται το πόθεν για τους βουλευτές επιδιώκεται επίσης µέσα από τις προωθούµενες αλλαγές που ανακοινώθηκαν. Ο έλεγχος θα είναι στο εξής καθολικός και όχι δειγµατοληπτικός και οιυπόχρεοι θα πρέπει να προσδιορίζουνεπακριβώς την πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου.
Ειδικότερα, θα καθιερωθεί µε την εκλογή κάποιου ως βουλευτή να κατατίθεται αναλυτική κατάσταση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, στην οποία θα αναφέρονται επακριβώς οι τίτλοι και η πηγή προέλευσης. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται δηλώσεις µόνον σε περίπτωση µεταβολών στα περιουσιακά στοιχεία. «∆εν θα κατατίθενται δηλαδή κάθε χρόνο όλα εξαρχής τα περιουσιακά στοιχεία, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να υπάρχει ουσιαστική σύγκριση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Ιδιαίτερη σηµασία αποκτά η πρόβλεψη για αναδροµικό έλεγχο σε βάθος των πόθεν έσχες των βουλευτών. Μετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου, θα δίνεται η δυνατότητα διενέργειας από τη νέα επιτροπήαναδροµικών ελέγχων. «Ισως να πάµε σε δεκαετία πίσω για τους ελέγχους και η διαδικασία θα αφορά και τους πρώην βουλευτές», σηµείωσε ο υπουργός Εσωτερικών παραπέµποντας στην εξειδίκευση από την επιστηµονική επιτροπή του τρόπουελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Οι κυρώσεις
Οποιαδήποτε παράβαση θα επιφέρει µε το νέο θεσµικό πλαίσιο αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις, ενώ στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης κινούνται και οι προϋποθέσεις καθώς και η διαδικασία για την επιβολή της ποινής έκπτωσηςαπό το βουλευτικό αξίωµα. Μεταξύ των προτάσεων για τις νέες ποινές που θα ισχύσουν περιλαµβάνεται, για παράδειγµα, και η πρόταση τουπρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαµάνη για δήµευση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν περιλαµβάνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης, ενδέχεται η πρόταση αυτή να είναι ανεφάρµοστη λόγω συνταγµατικού κωλύµατος και αντ’ αυτής εξετάζεται να προβλεφθεί η οικειοθελής υπέρ του ∆ηµοσίου παραίτηση των βουλευτών από περιουσιακάστοιχεία που δεν δηλώνονται.
Στόχος της νέαςνοµοθετικής πρωτοβουλίας είναι – όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης – µέσω της σύγκρουσης µε την γκρίζα πλευρά του κοµµατικού συστήµατος και το χτύπηµα του µαύρου πολιτικού χρήµατος να επιτευχθεί η «ηθική επαναθεµελίωση της πολιτικής».
Το έργο της εξειδίκευσης των νέων διατάξεων που θαδιέπουν τον έλεγχο των πόθεν έσχες και των οικονοµικών των κοµµάτων, καθώς και τον τρόπο χρηµατοδότησής τους θα ανατεθεί σε επιστηµονικήεπιτροπή. Εντός µηνός η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσειςτης και στη συνέχεια θα τεθούν προς διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, προκειµένου να προχωρήσει στη συνέχεια η νοµοθέτηση των σχετικών ρυθµίσεων. Για υποβάθµιση «µίας κορυφαίας θεσµικής πρωτοβουλίας διακοµµατικού χαρακτήρα, σε απλή νοµοθετική δραστηριότητα ενός υπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει – µέχρι τώρα – ότι πυξίδα του έχει το υπό στενή έννοια κοµµατική συµφέρον του ΠΑΣΟΚ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.∆. Πάνος Παναγιωτόπουλος αφήνοντας ουσιαστικάαιχµές για τη µη υιοθέτηση εξ ολοκλήρου των προτάσεων της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου