Με τον τρόπο αυτόν οι γιατροί τραβούν έναν ακόµη άσο από τοµανίκι τους στη µάχη κατά του καρκίνου, καθώς το καινούργιο τεστ όχι µόνο θα µπορεί ανώδυνα να ανιχνεύει συγκεκριµένα είδη της νόσου, αλλά θα είναι και σε θέση να αξιολογεί σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα τηναποτελεσµατικότητα των φαρµάκων που χορηγούνται για την καταπολέµησή της.
Σύµφωνα µε το «Nature»και την επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», το τεστ θα µπορούσε να σώσειή να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, καθώς είναι σε θέση να εντοπίζει µε ιδιαίτερη ευχέρεια τους καρκινικούς όγκους και να διευκολύνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα σωστά φάρµακα. Από την άλλη πλευρά, ..........
η ικανότητα διάγνωσης των καρκινικών κυττάρων µέσα από ποσότητα αίµατος ίση µε δύο κουταλιές απαλλάσσει τους ασθενείς από πανάκριβες διαγνωστικές µεθόδους, αλλά και από τις επώδυνες βιοψίες και εξετάσεις που γίνονται στα εσωτερικά όργανα του σώµατος.
Το συγκεκριµένο τεστ, που αναπτύσσεται από το Γενικό Νοσοκοµείο της Μασαχουσέτης και φαρµακευτική εταιρεία, αναµένεται να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιµο στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύµονα, του µαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Μια «υγρή βιοψία»
Ο δρ Ντάνιελ Χάµπερ, που είναι ένας από τους εφευρέτες της πειραµατικής εξέτασης, περιέγραψε το τεστ ως µια «υγρή βιοψία», η οποία παρακάµπτει την επώδυνη δειγµατοληψία από τους ιστούς. Καιεπιπλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος ειδικός, ίσως ναείναι πιο αποτελεσµατικό από τις απεικονιστικές τεχνικές στο θέµα της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών. «Υπάρχουν πολλά αναµενόµενα οφέλη από το συγκεκριµένο τεστ», ανέφερε ο δρ Μαρκ Κρις, που είναι ειδικός στον καρκίνο του πνεύµονα στο Καρκινικό ΚέντροSloan - Ketteringτου Μεµόριαλ στη Νέα Υόρκη.
Ο εξοπλισµός της πειραµατικής εξέτασης αποτελείται από ένα κοµµάτι πλαστικής πλάκας που είναι διάστικτη από δεκάδες χιλιάδες ακίδες, οι οποίες µε τη σειρά τους είναι επικαλυµµένες µε αντισώµατα. Αυτά αναγνωρίζουν και συγκρατούν τα καρκινικά κύτταρα.Οταν το αίµα διέρχεται µέσα από τις ακίδες, τα καρκινικά κύτταρα λαµπυρίζουν και γίνονται ορατά από τους ερευνητές.
Οι επιστήµονες σκοπεύουν να χρησιµοποιήσουν την «υγρή βιοψία» για να αξιολογήσουν σε πρώτο στάδιο την αποτελεσµατικότητα των φαρµάκων σε συγκεκριµένα είδη καρκίνων. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί από τη στιγµή που ανιχνεύσουν κάποιους όγκους, χορηγήσουν την κατάλληλη αγωγή στον ασθενή και στη συνέχεια επαναλάβουν την εξέταση για να δουν αν οι όγκοι καταστράφηκαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν.
Θα καθορίζει τη θεραπεία
«Αν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα την αποτελεσµατικότητα του φαρµάκου πουχορηγήσαµε και να αποφασίζουµε άµεσα αν θασυνεχίσουµε να δίνουµε τα ίδια φάρµακα ή πρέπει γρήγορα να τ’ αλλάξουµε, αυτό θα ήταν πραγµατικά µεγάλη υπόθεση», προσθέτει ο δρ Ντάνιελ Χάµπερ. Σύµφωνα µε τουςειδικούς, η πειραµατική εξέταση αναµένεταινα βρει «χρυσό» πεδίο εφαρµογής στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του καρκίνου στο σώµα και εν τέλει να παράσχει µιαπιο ολοκληρωµένη εικόνα της ασθένειας συγκριτικά µε άλλεςτεχνικές, όπως η µαστογραφία και η κολοσκόπηση. Οι γιατροί του νοσοκοµείου της Μασαχουσέτης χρησιµοποιούν ήδη το τέστ.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου