Το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων φθάνει ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν ήδη προϋπολογίσει έλλειμμα περίπου 150 εκατ. για το 2011 ενώ ακόμη ........
και στο ΤΕΑΔΥ, ήδη το έλλειμμα ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ.
Γεγονός που σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ επιβάλλει επειγόντως την άμεση λήψη μέτρων. Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, τα ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση «εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, αλλά κι εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν και οδηγούν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων».
Η ΑΔΕΔΥ απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, με την οποία ζητούν άμεση συνάντηση προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα διάσωσης των τριών ταμείων.
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μνημονίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα ταμεία για τη βιωσιμότητά τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και η περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, τα Ταμεία σε αδιέξοδο.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017.
Ήδη έχουν συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λύσεις, όπως η δημιουργία ενός σχήματος δανειοδότησης, η ένταξη νέων εργαζομένων με συμβάσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και η άντληση πόρων από λογαριασμούς του Δημοσίου που συγκροτούνται ως αποτέλεσμα της εργασίας και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση θέσεων στο Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι ήδη 40.000 συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200.000 της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου.
Να σημειωθεί ότι, το Χριστούγεννα, η Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αποφάσισε την κατάργηση του Δώρου προς τους συνταξιούχους, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για την χορήγησή του.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου