Οι βουλευτές προειδοποίησαν ήδη τη ν κυβέρνηση ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει» και την κάλεσαν να ζητήσει από τηναρµόδια υπουργό «να το πάρει πίσω». Το τελεσίγραφο διατυπώθηκε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά .........
µέχρι χθες δεν υπήρχε η παραµικρή ένδειξη για το τι προτίθεται να πράξει η κ. Μπιρµπίλη, η οποία δέχεται ισχυρή κριτική από τους βουλευτές επειδή – για άλλη µία φορά, όπως λένε – νοµοθετεί χωρίς να συνεργάζεται µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Το νοµοσχέδιο που φτάνει αύριο προς συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής έχει ξεσηκώσειτις αντιδράσειςτων βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέµµατα, ουσιαστικά µηδενίζεται η ήδη ελάχιστη, λόγω της ύφεσης, οικοδοµική δραστηριότητα που σηµειώνεται στη χώρα».
Ο πρόεδρος τηςΕπιτροπής, βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης ∆ριβελέγκας, ο οποίος δέχεται τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν θα περάσει από τηΒουλή, δεν το στηρίζουν οι βουλευτές,και θα είναι λάθος να επιµείνει η κυβέρνηση στην ψήφισή του. Πρέπει να υπάρξει άµεση αλλαγή της συγκεκριµένης διάταξης, πριν το νοµοσχέδιο φτάσει στο στάδιο της συζήτησης στην Επιτροπή και στη συνέχεια πάρει τον δρόµο του για την Ολοµέλεια».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το τελεσίγραφο των βουλευτών που προκαλεί ήδη σοβαρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση έχει ενηµερωθεί τόσο η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη όσο και ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Βασίλης Εξαρχος.
Το «δεν ψηφίζουµε αυτό το νοµοσχέδιο» των βουλευτών έχει προφανώς να κάνει µε τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από τιςτοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν ολόκληρα νησιά στο Αιγαίοπου έχουν λάβει αυτόν τον χαρακτηρισµό ή ολόκληρες περιοχές, όπως η µέση χερσόνησος της Χαλκιδικής, το 65% του Νοµού Τρικάλων κ.ά.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προκειµένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δηµιουργήσει το τελεσίγραφοτων βουλευτώντου ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο, αναζητείται µια µέση λύση η οποία θα βοηθήσει τους βουλευτές να άρουν τις αντιρρήσεις τους. Σύµφωνα µετις ίδιες πηγές, µια λύση στο αδιέξοδο θα µπορούσε να είναι η συµπερίληψη στο νοµοσχέδιο ρητής αναφοράςότι θα θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα εκείνα τα οποία και θεωρούνται άρτια (στα 4 στρέµµατα) κατά την ψήφισητου νοµοσχεδίου και θα απαγορεύεται η κατάτµηση µεγαλύτερων οικοπέδωνσε τµήµατα των 4 στρεµµάτων, έτσι ώστε να ισχύσει για το µέλλονη αρτιότητα των 10 στρεµµάτων. Ωστόσο, το αρµόδιο υπουργείο δεν έχειαπαντήσει το αν θα πράξει κάτι σχετικά µε αυτήν τη συµβιβαστική πρόταση.
ΣΕ 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών, η αρτιότητα των οικοπέδων αυξάνεται στα 10 στρέµµατα προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Το µέτρο αυτό αναµένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές – που καλύπτουν το 21% της έκτασης της Ελλάδας – καταργούνται και οι παρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τετραγωνικών µέτρων.
Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς για την αρτιότητα σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000 και κυµαίνεται από 4 έως 10 στρέµµατα ανάλογα την περιοχή.
Η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων δεν θα ισχύει για την ανόρυξη φρεατίων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και µικρών αποθηκών και υδατοδεξαµενών.
Οπως επισηµαίνεται στο σχέδιο νόµου, «οι οικοδοµικές άδειες µέσα στα όρια του δικτύου των περιοχών Natura 2000 που έχουν νοµίµως εκδοθεί και ισχύουν µέχρι την έναρξη ισχύοντος του παρόντος, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωµία των συγκεκριµένων περιοχών».
Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόµου αναφέρεται ακόµη ότι «... µε πρόταση των υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος εκδίδεται Προεδρικό Διάταγµα για τη θεσµοθέτηση οικονοµικών κινήτρων για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στα οποία περιλαµβάνεται ενδεχοµένως και σύστηµα ανταποδοτικών οφελών ως κίνητρο σε ιδιώτες ή τοπικές κοινωνίες για τη διατήρησή τους ...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου