Αφού εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειές του», σημείωσε πως αυτά που έγιναν είχαν να κάνουν με το έλλειμμα, ενώ τώρα, αυτό που έχει ενώπιόν της η Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης.
Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης στις προσπαθειες .........
τις κυβέρνησης τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, επισημαίνοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση είναι γενναία, αλλά χρειάζεται και πολιτική υποστήριξη από το λαό και ει δυνατόν από όλα τα πολιτικά κόμματα, ανέφερε.
Κάνοντας αναφορά στις επικρίσεις που δέχεται το ΔΝΤ, τόνισε πως το Ταμείο «είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα»: Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε οι κακοί. Όμως πηγαίνουμε σε μια χώρα που μας προσκαλεί για να βοηθήσουμε, να παρέχουμε πόρους. Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού.
Σε ερώτηση σχετική με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να το πράξει: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».
Ερωτηθείς αν η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει και λήψη περαιτέρω μέτρων, τόνισε ότι μάλλον παρερμηνεύτηκαν ορισμένες δηλώσεις του. Όπως είπε, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», δεν εννοεί απαραίτητα πως «πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έρχονται». «Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πορεία, δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» διευκρίνισε.
Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε σοβαρή, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη είναι πολύ αργή, αλλά δήλωσε αισιόδοξος. Σημείωσε πάντως πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «πρέπει να είναι ταχύτερα (όσον αφορά στις αποφάσεις τους) στην κρίση ... και να βρουν μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους». Συμπλήρωσε πάντως πως είναι πεπεισμένος ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου