Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Σε κρίση διάσπασης η ΓΣΕΕ

Σε φορτισμένο κλίμα διεξήχθη το Σάββατο το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και της Αυτόνομης Παρέμβασης ΣΥΝ να αποχωρούν από το προεδρείο.

Στο επίκεντρο, το φλέγον ζήτημα των εργασιακών συμβάσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε ακόμα και θέμα έκτακτου εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος.

Όπως είπαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) με την κίνησή τους αυτή, εκφράζουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του κ. Παναγόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου. Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή τη διαπραγμάτευση υπήρξε ........


συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.

Στην ομιλία του, ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στις δύσκολες αυτές ώρες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προκειμένου να υπάρξει αρραγές μέτωπο των εργαζομένων. «Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

«Κάποιοι επέλεξαν να φυγομαχήσουν»
Σε δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε για φυγομαχία τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων περικόπτονται και τίθενται σε αμφισβήτηση, παρατήρησε, έπρεπε το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο να δίνει τη μάχη. «Κάποιοι», τόνισε, «επέλεξαν να φυγομαχήσουν και να φύγουν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, μετατρέποντας την παραταξιακή τους κρίση, την κομματική κρίση σε κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος». «Αυτό δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτό και παραδεκτό. Αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος, «χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση. Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μια απεργία την οποία την πιστεύουμε και πρέπει να την πιστέψει και ο κόσμος της εργασίας και να βγει στους δρόμους. Την απεργία στις 15 Δεκέμβρη».
«Με τέτοιες κρίσεις όμως εκπέμπεται το λανθασμένο μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Πως θα συνεχίσουμε;», διερωτήθη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε:
«Ο κόσμος της εργασίας μάς έχει δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία. Να συνεχίσουμε τον αγώνα και σε πείσμα όλων αυτών που αυτές τις μέρες με συκοφαντίες και υπονομεύσεις, προσπαθούσαν κουτσομπολίστικα να πουν αν συζητήσαμε ή δεν συζητήσαμε. Έχουμε στα χέρια μας σαν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των συζητήσεων που πάντα γίνονται στις διαπραγματεύσεις των άτυπων συζητήσεων, τη δέσμευση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων. Αυτό πετύχαμε. Ότι δεν δέχονται να καταργηθεί το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων να επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Συνδικαλισμένους και μη και να αφορά όλους τους εργοδότες. Και έχουμε πετύχει να ορθώσουμε ένα ανάχωμα που δεν επιτρέπει αυτό που φάνηκε, ότι ήταν η επιδίωξη της τρόικας και η κυβέρνηση δεν κράταγε τις αντιστάσεις που έπρεπε να κρατήσει, να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
«Η ΓΣΕΕ έκανε συνέδριο πριν έξι μήνες και έδωσε σαφή μηνύματα εν μέσω κρίσης και σαφείς πλειοψηφίες. Το όργανο σήμερα που συνεδριάζει είναι ένα μίνι συνέδριο ανάμεσα στη διοίκηση και στο συνέδριο. Η πλειοψηφία της άποψης που εκφράζω είναι συντριπτική. Συνέδρια διαρκή που κάποιοι άλλοι έκαναν, δεν τους έσωσαν από την απαξίωση, δεν τους έσωσαν από τη διάλυση. Εμείς συνεχίζουμε με βάση την εντολή που έχουμε πάρει από το ισχυρό σώμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν έξι μήνες», ξεκαθάρισε, απαντώντας ετσι στο αίτημα για διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.
Όπως επεσήμανε, οι συναντήσεις που γίνονται με τους εργοδότες δεν συνιστούν ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμφωνία. «Συζητήθηκε πως θα διασώσουμε την επέκταση των Σ.Σ.Ε. Αυτό οι εργοδότες δέχθηκαν με πολλές πιέσεις και ως αποτέλεσμα έδωσαν επιστολή με την οποία συμφωνούν ότι το καθεστώς επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύς των συμβάσεων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει όπως ζητάει η τρόικα», σημείωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Στο σημείο αυτό, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε καταστροφική τυχόν καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Η ερώτηση αυτή όμως, παρατήρησε, «έπρεπε να απευθυνθεί σε αυτούς που όταν έχουν αυτή την επίθεση από την τρόικα αποχωρούν για να μην δώσουν τη μάχη, να ρίξουν αλλού τις ευθύνες. Ποιον εξυπηρετούν αυτές οι διασπαστικές επιλογές;». «Εμείς», τόνισε, «θα τη δώσουμε τη μάχη γιατί πιστεύουμε ότι στο τέλος θα μπορέσουμε και τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων να κατοχυρώσουμε και να μην υπάρχει επίθεση στο εισόδημα, στην μισθωτή εργασία. Γιατί ακόμη και αν επιχειρήσουν να περάσουν τέτοιου είδους επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα βρεθεί και θα το ζητήσουμε από όλους τους συνδικαλιστές ούτε ένας να δεχθεί να υπογράψει τέτοιες συμβάσεις». «Ας πάνε να κάνουν οι κύριοι της τρόικας συμβάσεις με τον εαυτό τους ή την κυβέρνηση», κατέληξε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Εκτακτο συνέδριο ζητεί η Αυτόνομη Παρέμβαση
Από την πλευρά της η Αυτόνομη Παρέμβαση ζητεί έκτακτο συνέδριο και κατηγορεί την πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ότι μπροστά στις δυσμενείς για τους εργαζομένους εξελίξεις, «είτε στέκει ακίνητη, είτε εμφανίζεται να "διαπραγματεύεται" τους όρους με τους οποίους "η σφαγή των εργαζομένων" θα γίνει με πιο ήπιο τρόπο».
«Όλες αυτές οι ενέργειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις σημερινές δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους είναι καταστροφικές και βάζουν τρικλοποδιές στην ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων», υπογραμμίζει η παράταξη, εκτιμώντας πως οι τελευταίες εξελίξεις υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το κύρος, το ρόλο και την διαπραγματευτική ικανότητα της ΓΣΕΕ.
Για τους λόγους αυτούς η Αυτόνομη Παρέμβαση ζητεί:
· Έκτακτο Συνέδριο της ΓΣΕΕ έως τον Μάρτιο του 2011.
· Να προηγηθούν Συνδιασκέψεις σε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις για ουσιαστική συζήτηση και επανατοποθέτηση όλου του σ.κ. για τους «μεταμνημονιακούς» χειρισμούς και την δράση του σ.κ.
· Την αλλαγή προσανατολισμού της στρατηγικής και τακτικής του σ.κ. στις νέες συνθήκες.
· Την προσφυγή στους εργαζόμενους για την εκλογή νέας Διοίκησης
· Την άμεση ενοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Σύσκεψη χθες υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα των συμβάσεων
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για το θέμα των εργασιακών συμβάσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει για την επαναρρύθμιση εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση αναζητεί ήπιες ρυθμίσεις, που δεν θα οδηγήσουν σε «σοκ» την αγορά εργασίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και ακολούθως να τεθεί προς έγκριση στην τρόικα και εν συνεχεία να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Η επέκταση των συμβάσεων και θέματα που αφορούν στις απολύσεις, αποτελούν σημεία τριβής και μιας διαρκούς άτυπης διαβούλευσης.
Γύρω από το σχέδιο των τεσσάρων σημείων που φαίνεται να αποτελεί τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται (ορισμένο χρονικό διάστημα σύναψης ευέλικτων επιχειρησιακών συμβάσεων μέχρι δύο χρόνια, πλαφόν μείωσης μισθών έως 12%, ρήτρες προστασίας της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που θα συνάπτουν επιχειρησιακές συμβάσεις, επέκταση συλλογικών συμβάσεων) αναπτύσσεται προβληματισμός, τόσο σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων όσο και στην κυβέρνηση 
Εν τω μεταξύ σε Παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Συνταγμα την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 17:00, καλεί τους εργαζομένου το ΠΑΜΕ, κατά της επίσκεψης του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στη χώρα μας και της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Η αισχρή συμπαιγνία κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και της ηγεσίας ΓΣΕΕ πρέπει να αποτύχει. Το έγκλημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της γενίκευσης των μισθών πείνας πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική και οργανωμένη αντίδραση όλων των μισθωτών. Καμιά ανοχή στα ψέματα και στις απάτες. Τις επιχειρήσεις κλείνει η καπιταλιστική κρίση, ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η ενίσχυση των μονοπωλίων, όχι οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Σε δήλωσή του σχετικά με τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα και τον ΣΕΒ διαλύουν τους μισθούς, καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις και αποσαρθρώνουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
«Το νομοσχέδιο που προωθείται για τις επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγεί σε κατάρρευση τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, μετατρέπει τα συνδικάτα σε απλά παραρτήματα των εργοδοτών και τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους», προειδοποίησε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε:
«Αυτή την ώρα γίνεται όσο ποτέ αναγκαία η συγκρότηση ενός ενιαίου εργατικού και κοινωνικού μετώπου που θα θέσει ως στόχους την ανατροπή του μνημονίου και των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών, καθώς και τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας μας».
naftemporiki

1 σχόλιο:

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Η σημερινή αποκάλυψη (από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου) του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, για τα πραγματικά αίτια της αποχώρησης του Γ.Γραμματέα Βαγγέλη Μπουζούλα από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ”θάφτηκε” επιμελώς από τους χρυσοπληρωμένους κονδυλοφόρους των Αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. Αντιθέτως επιχειρείται με τον πλέον άθλιο και ξεδιάντροπο τρόπο, η ενδοπαραταξιακή κρίση της ΔΑΚΕ να μεταφερθεί επικοινωνιακά ως κρίση της ΓΣΕΕ. Ενδεχομένως γιατί κάτι τέτοιο βολεύει όλους εκείνους που επενδύουν στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος και στην στοχοποίηση του Γιάννη Παπαγόπουλου ως προέδρου της ΓΣΕΕ.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στη ΔΑΚΕ…

Κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις ξέσπασε στη ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ που χωρίστηκε «στα δύο», με τις ομάδες να αλληλοκατηγορούνται και να αλληλοαμφισβητούνται. Συγκεκριμένα:

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Γ. Κακαριάρης, Ν. Κωστόπουλος, Αλ. Κομίνης, Μ. Τριανταφυλλίδης, Ευάγγ. Πάλλης και Σωτ. Τσώνης συνεδρίασαν πρόσφατα ως «άτυπο προεδρείο» της ΔΑΚΕ μετά τη διαπίστωση ότι η παράταξη «διανύει τη χειρότερη περίοδο της συνδικαλιστικής της παρουσίας». Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγέλη Μπουζούλα. (Σ.σ.: Ο οποίος αρνήθηκε να παραβρεθεί στη σύσκεψη).

Δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται την παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ του ευρωβουλευτή πια της ΝΔ Κώστα Πουπάκη.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα που παραδόθηκε στον κ. Μπουζούλα και πιθανότατα είναι σε γνώση των μελών του Συνδικαλιστικού της ΝΔ, οι συνδικαλιστές που είχαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν συνεδρίαση ως προεδρείο της ΔΑΚΕ αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις και παρεμβάσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των δομικών δυσλειτουργιών της παράταξης, αναγνωρίζοντας ότι «η σημερινή εικόνα της ΔΑΚΕ χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κεντρικής συνδικαλιστικής κατεύθυνσης».

Όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους:

«Η παράταξη χαρακτηρίζεται από έλλειμμα παραγωγής πολιτικοσυνδικαλιστικού λόγου και προτάσεων προς την κοινωνία, ερασιτεχνικό σχεδιασμό στη λειτουργία της με αποτέλεσμα τη μείωση της δύναμής της σε εκλογικά συνδικαλιστικά συνέδρια, εμπλοκή σε διενέξεις με άλλες παρατάξεις όχι πάντα για τη διαφορετικότητα της συνδικαλιστικής άποψης, ανύπαρκτες συνεδριάσεις του οργάνου για ανταλλαγή απόψεων και καθορισμού των θέσεων της παράταξης στη ΓΣΕΕ, διάρρηξη της επικοινωνίας με πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις κ.λπ.».

Οι συνδικαλιστές αυτοί της ΔΑΚΕ καλούν τον κ. Τσαλικάκη, που εκτελεί χρέη αναπληρωτή προέδρου της παράταξης, να συγκαλέσει αμέσως τα συλλογικά όργανα και ειδικότερα την Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή προέδρου της ΔΑΚΕ, όπως προβλέπει υποχρεωτικά ο Κανονισμός Λειτουργίας, γιατί οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες που μπορεί να το πράξει είναι ασφυκτικές (μέχρι 8/1/2011).

Στην τόσο σοβαρή αυτή σύσκεψη δεν παραβρέθηκαν ο κ. Μπουζούλας, όπως προαναφέραμε, ο κ. Τσαλικάκης για λόγους υγείας, ο κ. Φ. Κολεβέντης για άγνωστο λόγο και ο κ. Μ. Πεπόνης για λόγους υγείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις από την απόφαση για άρση της εμπιστοσύνης των πέντε στο πρόσωπο του κ. Μπουζούλα ή τι ακριβώς σημαίνει η μη αποδοχή της παραίτησης του κ. Πουπάκη. Οι δύο ομάδες βρίσκονται σε πλήρη ρήξη και μάλιστα η καθεμιά αμφισβητεί τη νομιμότητα της άλλης και ίσως το αδιέξοδο αρθεί αν ο κ. Τσαλικάκης, υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου, συγκαλέσει το συντομότερο την Κεντρική Επιτροπή της ΔΑΚΕ, που ως πιο πολυπληθές σώμα, μπορεί να δώσει απαντήσεις στην κρίση που ξέσπασε και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο διάστημα για τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπουζούλας κατηγορείται για λήψη προσωπικών αποφάσεων ερήμην της παράταξης σε διορισμούς εκπροσώπων σε διοικητικά συμβούλια προσώπων εκτός ΔΑΚΕ ή χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση που να αποφασίζει την επιλογή των προσώπων αυτών. Είναι προφανές ότι ή σύντομα πρέπει να δοθεί λύση ή η παράταξη θα βρεθεί στα όρια της διάλυσης.


Δημήτρης Καραγεωργόπουλος

Μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ