Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Συναίνεση νυν και πρώην υπουργών

Tου Αθανασιου Ελλις

Σημαντικές τομές για την αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών του κρατικού μηχανισμού και συγκρούσεις με οργανωμένα συμφέροντα απαιτεί ο εξορθολογισμός του χώρου της Υγείας, αλλά για να πετύχει η προσπάθεια χρειάζεται ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που θα διασφαλίζει τη συνέχεια, όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις παροδικού χαρακτήρα. Η πολυσυζητημένη «εθνική συναίνεση» μπορεί να γίνει πράξη στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας που δεν προσφέρεται για ανούσιες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν σωστή η πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου να εγκαινιάσει ένα διάλογο με τους προκατόχους του και να εξετάσει μαζί τους τα προβλήματα που, σε σημαντικό βαθμό, είναι προϊόν της δικής τους διαχρονικής, διακομματικής κακοδιαχείρισης. Πέρα από τον συμβολισμό και τον ευπρόσδεκτο πολιτικό πολιτισμό, επί της ουσίας η από κοινού διάγνωση των προβλημάτων θα διευκολύνει την εφαρμογή των ...........


δύσκολων μέτρων που απαιτούνται. «Μπορούμε να συζητάμε χωρίς κομματικές ταυτότητες και προϋποθέσεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας το αυτονόητο. Ας ελπίσουμε ότι, στην πορεία, όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, νυν και πρώην, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πολλά χωρίζουν τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ –ήταν παρόντες οι κ. Γείτονας, Κρεμαστινός, Αυγερινός, Απ. Κακλαμάνης, Πεπονής, Φλώρος, Γιαννάκου, Σούρλας, Σιούφας, Νικ. Κακλαμάνης, Αβραμόπουλος, ενώ απουσίαζαν λόγω ασθενείας οι κ. Παπαδόπουλος και Παπαδήμας– τόσο σε κομματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά τελικά περισσότερα τους ενώνουν, μεταξύ αυτών και οι ευθύνες για τις ελλείψεις και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος. Τώρα, έχουν όλοι την υποχρέωση να συνεισφέρουν στην εξυγίανσή του.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πολλά θετικά, τα οποία και θα πρέπει να διαφυλαχθούν, όμως, τα κενά είναι τεράστια σε ό,τι αφορά την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, την ελλιπή αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, και τις σπατάλες που παρατηρούνται. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και η μεταφορά πολυϊατρείων ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Οι περισσότεροι πρώην υπουργοί εμφανίσθηκαν θετικοί, ενώ λογική κρίνεται και η πρόταση να υπάρχει ένας διοικητής σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία, αφού πολλές μονάδες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, οι πρώην υπουργοί μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων που απαιτούνται και να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ο κ. Λοβέρδος πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις θέσεις, συμβουλές και προτάσεις που οι προκάτοχοί του θα καταθέσουν.

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και στην τρέχουσα συγκυρία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τεράστια. Δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί τη συμβολή ανθρώπων οι οποίοι, άλλοι με μεγαλύτερη και άλλοι με μικρότερη αποτελεσματικότητα, υπηρέτησαν σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η εθνική άμυνα, κ.ά., και χειρίσθηκαν χρόνια προβλήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας αξίζει να βρει μιμητές και σε άλλους τομείς, ακόμη και σε αυτόν της οικονομίας. Υπό την προϋπόθεση ότι οι νυν και οι πρώην υπουργοί και των δύο κομμάτων εξουσίας δεν θα επιλέξουν τον αδιέξοδο δρόμο της τυφλής υπεράσπισης των επιλογών τους και της επίρριψης ευθυνών σε άλλους, αλλά θα είναι ειλικρινείς, θα κάνουν αυτοκριτική, και θα συνεισφέρουν με ρεαλιστικές προτάσεις, έχοντας ως στόχο να οικοδομήσουν, όχι να γκρεμίσουν. Αλλωστε, το τελευταίο έχει ήδη γίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: