Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νεκρός ανασφάλιστος εργάτης στο υπουργείο Εργασίας

Την ωμή πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποκάλυψε με τον πλέον δραματικό τρόπο ο θάνατος ενός 44χρονου εργάτη από την Αίγυπτο και πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρία καθαριότητας που είχε σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας.

Ένας εργάτης, ο οποίος παρουσιαζόταν ως υπεργολάβος αφού δεν είχε καμία σύμβαση εργασίας με την εταιρία, έπεσε θύμα της απουσίας ελέγχων ακόμα και κάτω από τη μύτη του υπουργείου Εργασίας αφού το ατύχημα σημειώθηκε στο κτίριο της οδού Κοραή, όπου στεγάζεται η εν λόγω Γενική Γραμματεία.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα. Ο άτυχος Emad Aziz καθάριζε τα τζάμια του τρίτου ορόφου του κτιρίου γνωρίζοντας ότι ................


αιωρείται τόσο στο πραγματικό κενό, αφού δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όσο και στο εργασιακό κενό, αφού η συμφωνία που είχε με την εταιρία ήταν, όπως αποδείχθηκε αργότερα, μόνο προφορική.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη, με τον οποίο επικοινώνησε η zougla.gr, η Γενική Γραμματεία «βρήκε» τη συγκεκριμένη εταιρία στο υπουργείο και στις 16 Μαρτίου υπέγραψε την επέκταση της σύμβασης διάρκειας μέχρι το τέλος του έτους. Προφανώς η υπηρεσία ήταν ικανοποιημένη από το παρεχόμενο έργο ενώ, σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, μέχρι και το τραγικό περιστατικό της 19ης Δεκεμβρίου η εταιρία εμφανίζονταν καθόλα νομότυπη καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Χρησιμοποιούσε, μάλιστα, το χαρακτηρισμό υπεργολάβος για να καλύψει την μαύρη εργασία ενός μετανάστη, εμφανίζοντάς τον να εργάζεται με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, αποκαλύπτοντας, έτσι, την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως παραδέχεται ο κ. Χάλαρης, να μπορούν να διαπιστώσουν την παρανομία. Βέβαια επειδή οι υπεύθυνοι της εταιρίας γνώριζαν ότι παραβαίνουν τον νόμο, είχαν φροντίσει ο άτυχος 44χρονος να μεταβεί στο κτίριο την Κυριακή όταν δεν θα υπήρχε κάποιο φυσικό πρόσωπο για να διαπιστώσει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δε, και κατόπιν έρευνας του ΣΕΠΕ η σύμβαση δεν υπήρχε παρά ήταν μόνο προφορική.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τραγικό αυτό εργατικό ατύχημα αποκαλύπτει την «ζούγκλα» που επικρατεί στην αγορά εργασίας, την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τα «παραθυράκια» που υπάρχουν προκειμένου, στην περίπτωση αυτή, οι εταιρίες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μειώνοντας τα έξοδά τους και αδιαφορώντας ακόμα και για αυτή την ανθρώπινη ζωή.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί, κατόπιν εορτής δυστυχώς, η παράγραφος 6 του άρθρ. 68 του ν. 3866/2010, με την οποία προβλέπεται ως κύρωση για τον εργολάβο ο αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς.
στις συμβάσεις εργολαβιών ΕΠΑ, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας επιρρίπτει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι «το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του καλεί μέσω του Δικτύου Συνδικαλιστών του κόμματος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτίριο της οδού Κοραή.

«Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώς, δεν λειτουργεί. Η απουσία κρατικού έλεγχου στις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών στην χώρα μας, όχι απλά ευνοεί την απάνθρωπη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων αλλά ουσιαστικά οδηγεί και στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και στην μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές. Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από μη σοβαρές και υποκριτικές δικαιολογίες. Σοβαρά πιστεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορεί αξιόπιστα να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια; Επιτέλους οι αρμόδιοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΠΑΜΕ, κατηγορώντας την ότι δίνει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και σε εργολάβους που δεν τηρούν ωράρια, συμβάσεις, μέτρα ασφάλειας. «Στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας και της ανταγωνιστικότητας η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει γι’ αυτούς τίποτα, Τα τέσσερα μικρά παιδιά του άτυχου εργάτη που έμειναν ορφανά τους αφήνουν αδιάφορους. Ο μετανάστης και όλοι οι εργάτες είναι για την πλουτοκρατία φτηνό αναλώσιμο υλικό» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: