Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλη κλοπή στην βενζίνη

Την ψήφιση τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων, προωθεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας, μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών από τις αντλίες υγρών καυσίμων που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι έκλεβαν, αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, επισημαίνοντας την έκπληξή του για ποιο λόγο ανακινήθηκε από τους πρατηριούχους το θέμα της δράσης κυκλωμάτων καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων στην αγορά, ενώ είναι γνωστό, όπως τονίζει, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι.............

για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές. Κατόπιν τούτου, προχώρησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών. Δυστυχώς, λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών, αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες.

Το υπουργείο έχει προβεί στη σύνταξη τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές (αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων). Η τροπολογία ήδη προωθείται για ψήφιση. Συνεπώς, μόνο απορία προξενεί οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δίνεται λύση τόσο με την ενεργοποίηση αυστηρών ποινών όσο και με την εφαρμογή του συστήματος εισροών -εκροών, η ΚΥΑ για την καθιέρωση του οποίου ήδη υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 1980/21-21-10).

Κλέβουν στη βενζίνη ολοένα και περισσότερα πρατήρια πειράζοντας µε ηλεκτρονικά συστήµατα τελευταίας τεχνολογίας τις αντλίες των καυσίµων, µε αποτέλεσµα οι οδηγοί να παραλαµβάνουν λιγότερη ποσότητα από εκείνη για την οποία πλήρωσαν.

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαµβάνει το φαινόµενο καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και συγκεκριµένα η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ), ενώ την αύξηση των κρουσµάτων παραδέχεται και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας.  Οι πληροφορίες των βενζινοπωλών αναφέρονται σε κυκλώµατα που τοποθετούν σύγχρονα ψηφιακά συστήµατα στις αντλίες των πρατηρίων µε σκοπό τις ελλειµµατικές παραδόσεις, σε ποσοστό συνήθως5% επί της παραγγελθείσας ποσότητας, διαπίστωση που προκύπτει και από καταγγελίες όσων έχουν πέσει θύµατα.
Οι έλεγχοι

Στο θέµα παρενέβη και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, γνωστοποιώντας ότι οι υπηρεσίες του προέβησαν ήδη σε 50 ελέγχους, εντοπίζοντας παράνοµους µηχανισµούς σε αντλίες που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές.

Αλλά ακόµη και όταν συλλαµβάνονται οι επιτήδειοι, αντί να τους αφαιρείται η άδεια του πρατηρίου, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, λόγω της ανεπαρκούς νοµοθεσίας απλώς σφραγίζονται οι παράνοµες αντλίες.
Αµέσως µετά την αφαίρεση των παράνοµων µηχανισµών «αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προωθεί προς ψήφιση τροπολογία για την επιβολή στο εξής αυστηρών ποινών, από την αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανοµούν ώς και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, πέραν των χρηµατικών προστίµων.

Εξαρση

Αιτία της έξαρσηςπου έχει προσλάβει η κλοπή στην αντλία δεν είναι άλλη από τηνεκτίναξη της τιµήςτης βενζίνης στα 1,588 ευρώ (η ακριβότερη στην Ευρώπη), κυρίως λόγω των απανωτών αυξήσεων στους φόρους.
Από τον Φεβρουάριο µέχρι σήµερα οι φόροι στα καύσιµα έχουν αυξηθεί 62,5%. Και η µέση τιµή της αµόλυβδης από 1,1 ευρώ έχει φτάσει στα 1,58 ευρώ το λίτρο (αύξηση 44%, όσο δηλαδή έχει αυξηθεί και το κέρδος για τον επιτήδειο). Αν, για παράδειγµα, ένα πρατήριο πουλάει ετησίως 6 εκατ. λίτρα βενζίνης, το 5% της κλοπής ισοδυναµεί µε 300.000 λίτρα. Με µέση τιµή βενζίνης το 1,58 ευρώ, ο συγκεκριµένος επιχειρηµατίας βάζει στην τσέπη γύρω στα 477.000 ευρώ µαύρα! ∆ηλαδή 40.000 ευρώ αφορολόγητα κάθε µήνα!

Οι µηχανισµοί αυτοί λέγεται ότι κοστίζουν γύρω στα 5.000 ευρώ και µπορεί κάποια από τα εξαρτήµατά τους να εισάγονται, αλλά πιθανώς να συναρµολογούνται στη Ελλάδα, όπως λέει άνθρωπος του χώρου. Στην αγορά µάλιστα εκτιµούν ότι τα κυκλώµατα σχετίζονται µε τον χώρο των κατασκευαστών αντλιών, καθώς µόνο εκείνοι γνωρίζουν το λογισµικό µιας αντλίας και άρα είναι σε θέση να παρέµβουν σε αυτόν.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: