Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Διπλωματικός «πανικός» για τις αποκαλύψεις του WikiLeaks

Παγκόσμιου βεληνεκούς αναταραχή στις διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση περισσότερων από 250.000 τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές πρεσβείες που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα WikiLeaks.

Στα κείμενα των εγγράφων, πολλά από τα οποία είναι απόρρητα, και τα οποία δημοσίευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αποκαλύψεις ότι οι ηγέτες του αραβικού κόσμου πίεζαν υπογείως για αεροπορική επίθεση στο Ιράν και ότι αμερικανοί αξιωματούχοι πήραν εντολές να κατασκοπεύσουν την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks που συνεχίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, έχουν προκαλέσει «διπλωματικό πανικό» στο επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υπουργό εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον, να προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ........


συνέπειες.
Πέραν των παραπάνω αποκαλύψεων, η διπλωματική αλληλογραφία των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει αναφορές για αυξανόμενους φόβους στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, υπόνοιες για δεσμούς ανάμεσα στην ρωσική κυβέρνηση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και δριμεία κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.

«Παγκόσμια διπλωματική κρίση»
Σύμφωνα με τους New York Times, τα αμερικανικά έγγραφα δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες.

Δείχνουν επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ακόμα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς φέρεται να πιστεύει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν θα καθυστερούσε για μόλις ένα με τρία χρόνια την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Guardian κάνει λόγο για «παγκόσμια διπλωματική κρίση». Η βρετανική εφημερίδα «είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι Άραβες ηγέτες πιέζουν μυστικά για αεροπορική επιχείρηση στο Ιράν, και ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν λάβει οδηγίες να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ».

Άλλες αποκαλύψεις για τις οποίες γράφει ο Guardian:

  • Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανησυχούν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν δεν είναι ασφαλές.
  • Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
  • Σφοδρές αμερικανικές επικρίσεις στις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
  • Ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: