Σε αυτό το σαθρό κλίμα, η χώρα καλείται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, στηριζόμενη -καθώς φαίνεται- αποκλειστικά και μόνο στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας. Όμως, παρά την οικονομική βοήθεια που δέχεται η χώρα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι επενδυτές σε ποσοστό 71% πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο φαβορί για χρεοκοπία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι επενδυτές και για την Ιρλανδία, καθώς η πλειοψηφία των 1.030 επενδυτών και αναλυτών που έλαβαν μέρος στην παγκόσμια ψηφοφορία του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο για ........
το χρέος τους πιστεύει ότι η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία παρουσιάζει το πρακτορείο, δείχνουν ότι το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας - ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο - έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη.
Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία, με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία, έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.
Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% εκτιμά ότι η χρεοκοπία της είναι απίθανη, από 65% τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πώς λειτουργεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, εάν τη χρειάζεται» είπε ο κ. Σόιμπλε.
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στον μηχανισμό βοήθειας, με κεφάλαια ύψους 110 δις ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, από τον περασμένο Μάιο. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την Ε.Ε..
madata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου