Το πραγματικό μήνυμα αυτών των εκλογών, το κατέγραψε πριν από μερικές μέρες (16.11.2010) στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή»: «Εντολή ανανέωσης της πολιτικής». Οι πολίτες αψήφησαν τα υποδεκάμετρα με τα οποία μετρούν κάθε βράδυ στα τηλεπαράθυρα τις κομματικές επιρροές και αποφάσισαν να δοκιμάσουν νέα πρόσωπα εκτός των μικρών και μεγάλων μαντριών. Η ανανέωση της πολιτικής σκηνής, που επέβαλαν όσοι δεν ιδιωτεύουν, δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αντιδρά στη σήψη και ανοίγει παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας στην πολιτική. Θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο μέλλον.
Φυσικά, και παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εκλογών, τα προβλήματα δεν τελείωσαν την Κυριακή. Τώρα αρχίζουν. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να σχεδιάσουν τα του οίκου τους από την αρχή. Μέχρι τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έκρυβε όλες τις παθογένειες κάτω από το χαλί των χρημάτων που το κράτος δανειζόταν. Οι δήμαρχοι ξόδευαν αλόγιστα για φανφάρες και έργα βιτρίνας και στο τέλος, όταν δεν είχαν να πληρώσουν τα .........
βασικά (καθαριότητα, κοινωνική προστασία κ.λπ.), ξεκινούσαν μια καμπάνια για το «ανάλγητο» κράτος που δεν δίνει τα της Αυτοδιοίκησης στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό το επαναλαμβανόμενο παραμυθάκι τέλειωσε, διότι τέλειωσαν τα λεφτά από τις αγορές και αναγκαστικά όλοι πρέπει να συμμαζευτούν. Ακόμη και οι ανοιχτοχέρηδες της Αυτοδιοίκησης. (Σ.Σ.: είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να ήταν οι πιο φθηνές των τελευταίων τριάντα χρόνων. Ελειψε η πολλή χαρτούρα, τα φανταχτερά εκλογικά κέντρα, τα σόου και τα πανηγύρια)
Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι οι νέοι «άρχοντες» πρέπει να στήσουν τους οργανισμούς Τ.Α. από την αρχή. Δεν παραλαμβάνουν μόνο μεγάλα ελλείμματα, παραλαμβάνουν και την ανοργανωσιά του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πλεονάζον δυναμικό, άχρηστες δομές και υποδομές. Πρέπει να φτιάξουν διπλογραφικά συστήματα για να ελέγχονται τα έσοδα και οι δαπάνες, μηχανογράφηση που θα εξοικονομεί ανθρωποώρες, συστήματα διοίκησης των άπειρων δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ. Θα πρέπει να κλείσουν Οργανισμούς που εξυπηρετούσαν μόνο τις δημόσιες σχέσεις των προκατόχων τους και να ρίξουν το βάρος σε άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται στον πολίτη. Αυτό σημαίνει ανακάτεμα του τέλματος και αντίδραση των μικρών και μεγάλων κατεστημένων.
Το έργο τους δυσκολεύει για έναν ακόμη λόγο. Η μεγάλη τομή στην αυτοδιοίκηση και στο κράτος, που ονομάζεται «Καλλικράτης», είναι ένα νέο πράγμα που αναγκαστικά θα έχει τα προβλήματα έναρξης. Είναι φυσιολογικό· κάθε αλλαγή κουβαλά τις δυσλειτουργίες της. Θα υπάρχουν, πέρα από απρόθυμους μεταταγέντες υπαλλήλους, αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, αδιευκρίνιστες πτυχές του θεσμικού πλαισίου κ.λπ. Ολα αυτά θα έπρεπε να συζητηθούν κυρίως στην προεκλογική εκστρατεία, έτσι ώστε και διάφορα πράγματα να διευκρινιστούν, αλλά και οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για όσα πρέπει να επιτευχθούν. Δυστυχώς, με ευθύνη των πολιτικών αλλά και των ΜΜΕ, η συζήτηση έμεινε στο Μνημόνιο. Το πρώτο και πολλές φορές το μόνο που ερωτούνταν οι αυτοδιοικητικοί είναι «εσείς τι άποψη έχετε για το Μνημόνιο;». Είναι ένα επιπλέον έλλειμμα που αναγκαστικά θα φορτωθούν οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου