Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Εκλογικά συμπεράσματα

Του Κωστα Ιορδανιδη

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής κατέγραψαν μία εντυπωσιακότατη ανάκαμψη της συντηρητικής παρατάξεως, μία σημαντική ενίσχυση της τάσεως επαναπατρισμού στο ΚΚΕ παραδοσιακών ψηφοφόρων του που είχαν απορροφηθεί από το ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της μεταπολιτεύσεως, και επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου οδεύει σταθερά προς την έξοδο.

Ο μέγας ηττημένος των εκλογών υπήρξε ο «εκσυγχρονιστικός κύκλος» του πρωθυπουργού και πρωτίστως οι δύο πλέον θορυβώδεις εκπρόσωποί του – ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πολυ-υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης. Είναι αμφίβολο εάν πολιτικά επιβιώσουν –όχι διότι η πολιτική τους υπήρξε άτεγκτη προς ορισμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά διότι επέδειξαν υπεροψία και ακατανόητο ερασιτεχνισμό.

Η τύχη του «εκσυγχρονιστικού κύκλου» που περιβάλλει τον πρωθυπουργό δεν..........


ενδιαφέρει παρά τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος. Η Ελλάς δεν πρόκειται να εξαφανισθεί ως κρατική οντότης διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατραπεί ή να καταψηφισθεί στις εκλογές, που μάλλον δεν αποκλείεται να διεξαχθούν σε σύντομο διάστημα. Το αντίθετο ίσως συμβεί, ενδεχομένως, διότι εάν η ελληνική Δεξιά πάσχει ενίοτε πολιτικά όσο και τα άλλα κόμματα δεν διακατέχεται από διανοητική υπεροψία, που είναι πάντοτε η αιτία των πλέον τραγικών σφαλμάτων. Ούτως ή άλλως, το πλεονέκτημα της «τεχνογνωσίας» που υποτίθεται ότι διέθετε το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη ανύπαρκτο στη διάρκεια του έτους που άσκησε την εξουσία.

Παρασυρμένη από αφέλεια και πάθος, η ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον πρωθυπουργό διεκτραγώδησε την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τόσο αδέξια ώστε να υπονομεύσει δραματικά την πιστοληπτική κατάσταση της χώρας, για να οδηγηθεί στη συνομολόγηση Μνημονίου, που είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πέρα από το σκέλος της περικοπής μισθών του Δημοσίου και συντάξεων.

Αποτέλεσμα των θλιβερών επιδόσεων της κυβερνήσεως ήταν ότι ο «εκσυγχρονιστικός κύκλος» άρχισε τελικώς να δικαιώνει τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, που υποστήριξε ότι το «μείγμα» του σχεδίου διασώσεως της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν το ορθό, καταψήφισε το Μνημόνιο ως είχε, αλλά εστήριξε την πλειοψηφία των νομοθετημάτων που εισήγαγε η κυβέρνηση και αφορούσαν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά είναι τα παράδοξα της πολιτικής.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: