Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές 2010: Τα ντέρμπι και οι μεγάλες εκπλήξεις στις περιφέρειες

Ο α’ γύρος των περιφερειακών εκλογών βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία να έχει κερδίσει 6-7 περιφέρειες από τις 13 και τις υπόλοιπες το ΠΑΣΟΚ.

Ο Βασίλης Κικίλιας, η προσωπική επιλογή του πρόεδρου της Ν.Δ., πέρασε στον β’ γύρο με αξιώσεις, ενώ μέχρι αργά το βράδυ η Ν.Δ. ήταν μπροστά στις εξής περιφέρειες: Αν. Μακεδονίας Θράκης, Β. Αιγαίου, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ικανοποιημένο είναι και το ΠΑΣΟΚ, που προηγείται στις περιφέρειες Αττικής, Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, όπου εξέλεξε περιφερειάρχες από τον α’ γύρο.

Περιφέρεια Αττικής: Σε αυτή διεξήχθη ο πρώτος γύρος της «μάχης των μαχών» και το αποτέλεσμά της, την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων. Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού ο υποψήφιός της έκανε την έκπληξη - κόντρα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Βασίλης Κικίλιας, προσωπική επιλογή του .........


Αντώνη Σαμαρά, περνά στον β’ γύρο και έχει απέναντί του τον Γιάννη Σγουρό. Το ζητούμενο είναι η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, που στον πρώτο γύρο ψήφισε τον ανεξάρτητο Γιάννη Δημαρά (ήρθε τρίτος) και τον υποψήφιο του ΛΑΟΣ Αδωνη Γεωργιάδη. Ο Γιάννης Δημαράς, σε δηλώσεις του, είπε ότι την 1/1/2011 θα παραιτηθεί από βουλευτής και τη θέση του θα πάρει ο Στέφανος Τζουμάκας.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ενα από τα στοιχήματα του Μαξίμου. Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ήρθε πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον Γρηγόρη Παπαναστασίου της Ν.Δ. Την ερχόμενη Κυριακή τα πράγματα για τον κ. Κατσιφάρα θα είναι απλά.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Από τις σίγουρες της Ν.Δ. Τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακκής, που θα «κονταροχτυπηθεί» στον β’ γύρο με τον «νέο» υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και νομαρχιακό σύμβουλο Κοζάνης, Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Από τις εκπλήξεις του α’ γύρου, αφού όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έδιναν «αβαντάζ» στον Βαγγέλη Αργύρη. Ομως, η κάλπη είχε αντίθετη άποψη: ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Αργύρης, έρχεται δεύτερος απέναντι στον νομάρχη Ιωαννίνων, Αλέκο Καχριμάνη. Η συμπεριφορά των Αριστερών θα κρίνει το αποτέλεσμα του β’ γύρου.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κώστας Αγοραστός της Ν.Δ. έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Παπατόλια. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι συμμαχίες με Βαγγέλη Μπούτα (ΚΚΕ) και Αστέριο Ροντούλη θα αποδειχτούν καταλυτικές.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Αλλη μία έκπληξη υπέρ της Ν.Δ., αφού όλοι μέχρι προχθές μιλούσαν για ντέρμπι, με τον Ηλία Μπεριάτο του ΠΑΣΟΚ να προηγείται. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Σπύρος Σπύρου προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ - να σημειωθεί ότι στον β’ γύρο σημαντικό πρόβλημα στον Ηλ. Μπεριάτο αναμένεται να δημιουργήσει ο τρίτος Γιώργος Καλούδης.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Από τις περιφέρειες που θεωρούσε σίγουρη η Ν.Δ. Ομως, ο Μάρκος Μπόλαρης του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο εύκολος αντίπαλος για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που δεν είχε τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Ο Μάρκος Μπολάρης συσπείρωσε τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και, από την άλλη, ο νυν νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης διατήρησε το «φανατικό» κοινό του. Για τον β’ γύρο προβάδισμα έχει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Περιφέρεια Κρήτης: Από τα προπύργια του ΠΑΣΟΚ, όπου σημειώθηκε η μεγάλη έκπληξη σε βάρος της Ν.Δ. Παρά το γεγονός πως ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, διατηρεί πολύ μεγάλη δυναμική στην Κρήτη, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Σταύρος Αρναουτάκης, βρέθηκε μπροστά και εκλέγεται από τον α’ γύρο. Και ποια είναι η έκπληξη; Ο Δημήτρης Γιαννουλάκης, που τον υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, ήρθε δεύτερος.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Από τα σίγουρα του ΠΑΣΟΚ. Στα… σίγουρα χέρια του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, εναπόθεσε το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση «νότιο Αιγαίο» και εκλέγει περιφερειάρχη από τον α’ γύρο.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σκληρό ντέρμπι στον β’ γύρο, αφού η προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Δράκος περνά στον β’ γύρο με ελάχιστη διαφορά από τον Πέτρο Τατούλη, κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. να κάνει... περίπατο.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Αλλη μία αμφίρροπη αναμέτρηση. Οι νομάρχες Φθιώτιδας και Βοιωτίας, Θ. Χειμάρας και Κλ. Περγαντάς, αναμετριούνται στον β’ γύρο, με τον κ. Περγαντά να προηγείται. Και σε αυτή την περίπτωση οι συνεργασίες θα κρίνουν τον νικητή.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ενα από τα πιο σκληρά ντέρμπι, που θα κριθεί στον β’ γύρο. Αντιμέτωποι οι νομάρχες Ροδόπης και Ξάνθης, Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) και Παυλίδης (Ν.Δ.).

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ακόμη ένα σκληρό ντέρμπι, με τον νυν νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (Ν.Δ.) και τον νυν δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή να κυνηγούν στήθος με στήθος την πρώτη θέση. Ολα κρίνονται στον β’ γύρο.


Τα σούπερ ντέρμπι και οι εκπλήξεις στις περιφέρειες

Ισοπαλία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις περιφέρειες έδωσε η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών (με ενσωμάτωση 10%). Επτά περιφέρειες φαίνεται να κερδίζει το ΠΑΣΟΚ και έξι η Νέα Δημοκρατία, ενώ σε τρεις από αυτές τις περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου, διεξάγεται ντέρμπι σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τα δύο μεγάλα κόμματα όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των υποψηφίων, των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. Οι δεκατρείς περιφερειάρχες θα είναι «13 μικροί πρωθυπουργοί»: διαχείριση σκουπιδιών, αναπτυξιακά προγράµµατα, άδειες επιχειρήσεων, έλεγχος της αγοράς, οδικοί άξονες και µεταφορές, ακόµη και η επίβλεψη των νοσοκοµείων της χώρας είναι µερικές µόνον από τις αρµοδιότητες που περνάνε πλέον στη δικαιοδοσία των νέων περιφερειών.

Κάποιες από τις αρµοδιότητες θα αρχίσουν να ασκούνται από την αρχή του 2011, ενώ για ορισµένες άλλες προβλέπεται σταδιακή µεταφορά κατά τους πρώτους µήνες του επόµενου έτους, µε στόχο να προλάβουν να οργανωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες και οι αναγκαίες υποδοµές στις περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: