Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΑΕΚ-Παναθηναικός

Οι ενδεκάδες και τα σχέδια Χιμένεθ και Νιόπλια για το μεγάλο ντέρμπι.

Οι δύο ομάδες θα στερηθούν λόγω τραυματισμού τις υπηρεσίες ποδοσφαιριστών οι οποίοι αποδεδειγμένα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα μεγάλα παιχνίδια: με την ΑΕΚ δεν θα παίξει ο απρόβλεπτος αργεντινός μεσοεπιθετικός Νάτσο Σκόκο και κατά πάσα πιθανότητα ο πολύπειρος Νίκος Λυμπερόπουλος και ο φέρελπις στόπερ Κώστας Μανωλάς, ενώ από τον Παναθηναϊκό θα απουσιάσει ο ντελικάτος αργεντινός αριστερός χαφ-εξτρέμ Σεμπάστιαν Λέτο και ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός Σωτήρης Νίνης , ενώ αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή τού επίσης τραυματία Γάλλου Σίντνεϊ Γκοβού, ο οποίος χθες το πρωί τράκαρε με μοτοσικλετιστή στο κέντρο της Αθήνας.

Oι προπονητές της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού κκ. ΜανόλοΧιμένεθ και Νίκος Νιόπλιας, αντιστοίχως, προφανώς ασπάζονται το ποδοσφαιρικό δόγμα ότι τα ντέρμπι κρίνονται στη μάχη της μεσαίας γραμμής. Εξ ου και η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν αμφότεροι στις τριάδες των χαφ που θα χρησιμοποιήσουν στο αυριανό ντέρμπι. Ο ισπανός ........


κόουτς της Ενωσης υπολογίζει πολλά στη δύναμη του 32χρονου Σενεγαλέζου ΠάπαΜπούμπαΝτιόπ, στο διαρκές τρέξιμο του 23χρονου ΓρηγόρηΜάκου και στην οργανωτική ικανότητα του 32χρονου ΠαντελήΚαφέ , ενώ ο κοζανίτης τεχνικός του Τριφυλλιού θα αντιπαρατάξει την εμπειρία του 34χρονου Βραζιλιάνου Ζιλμπέρτο Σίλβα , το άσβεστο πάθος του 33χρονου Γιώργου Καραγκούνη και την ποιότητα του 31χρονου Κώστα Κατσουράνη.

Οπως γίνεται αντιληπτό άπαντες, πέραν του Μάκου, έχουν κλείσει τα 31 χρόνια, στοιχείο που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο ως προς τις αντοχές, τα τρεξίματα και πιθανόν και τον τελικό νικητή στη μάχη των χαφ και του ντέρμπι γενικότερα.

Πολλές φορές πάντως για να κριθεί ένα μεγάλο ματς αρκεί μια ενέργεια ενός επιθετικού ή μια αδράνεια στην άμυνα. Στην παρούσα φάση οι κκ. Χιμένεθ και Νιόπλιας βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να διαθέτουν δύο εξαιρετικά φορμαρισμένους επιθετικούς. Ο τεχνικός της ΑΕΚ τον γαλλοαλγερινό επιθετικό Ραφίκ Τζιμπούρ, ο οποίος έχει σκοράρει 4 γκολ στο πρωτάθλημα και ο κόουτς του ΠΑΟ τον γάλλο πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 5 τέρματα Τζιμπρίλ Σισέ.

Ως προς την άμυνα, από την αρχή της εφετινής αγωνιστικής περιόδου οι δύο ομάδες έχουν δείξει σημάδια αδυναμίας και η καλή ανασταλτική λειτουργία στο εν λόγω ντέρμπι αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τους δύο προπονητές. Μάλιστα το βάρος αναμένεται να πέσει (κυρίως) στους ηγέτες κάθε αμυντικής γραμμής: τουτέστιν για τους γηπεδούχους στον βαρύ αλλά έμπειρο και ποιοτικό Τραϊανό Δέλλα και για τους φιλοξενούμενους στον ασταθή αλλά δυνατό και κυρίαρχο στον αέρα Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ.
Οσον αφορά την τακτική, οι δύο προπονητές πιθανότατα θα ακολουθήσουν την... πεπατημένη του 4-3-3 δίχως εκπλήξεις, τρικ και... μαγικά. Αλλωστε ούτε έχουν την πολυτέλεια να πράξουν κάτι τέτοιο λόγω των σημαντικών απουσιών ούτε δείχνουν πρόθυμοι να ρισκάρουν με αδόκιμες επιλογές-λύσεις. Ας μη λησμονούμε πως οι κκ. Χιμένεθ και Νιόπλιας μολονότι βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις στις ομάδες τους βρίσκονται υπό πίεση. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο τεχνικός της ΑΕΚ ο οποίος αν και προ δεκαημέρου είχε τονίσει ότι δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα του παρελθόντος ψάχνοντας για δικαιολογίες λίγο μετά την ήττα από την Αντερλεχτ άφησε σαφείς αιχμές για τη δουλειά του προκατόχου του κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς και μίλησε για την αναγκαιότητα μεταγραφών.

Αντίστοιχη πίεση νιώθει και ο 44χρονος τεχνικός του Παναθηναϊκού, ο οποίος διανύει τον δικό του αγωνιστικό Γολγοθά καθώς μετά τις σημαντικές εντός έδρας αναμετρήσεις της περασμένης εβδομάδας με τον ΠΑΟΚ και τη Ρουμπίν αύριο αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, το επόμενο Σάββατο (30/10) υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο «αιώνιο» ντέρμπι και ακολούθως παίζει ξανά με τη Ρουμπίν (2/11 στο Καζάν), στο ματς που θα κρίνει την εφετινή ευρωπαϊκή συνέχεια των Πρασίνων.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: