Πέρα από τα αίματα με τα οποία μας απειλεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος, λέει και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως όσα είπε στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ (29.6.2010). Τον πρώτο μύθο που γκρέμισε ήταν αυτός της κερδοφόρου επιχείρησης. «Υστερα από 5 συνεχιζόμενα έτη πτωτικής πορείας (με εξαίρεση το 2007 λόγω εισροής κεφαλαίων από την πώληση της TELLAS), πέρυσι η ΔΕΗ έκλεισε με θετικά οικονομικά αποτελέσματα της τάξης των 693 εκατομμυρίων ευρώ», είπε, αλλά ταυτοχρόνως συμπλήρωσε ότι αυτή η κερδοφορία είναι πρόσκαιρη και οφείλεται σε δύο ανεξάρτητους της επιχείρησης λόγους: «στην εξοικονόμηση 894 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για αγορά καυσίμων (σε σχέση με 2008), κυρίως λόγω της τεράστιας πτώσης της τιμής τους, και (...) γιατί έπεσε η ζήτηση κατά 3,1% και επιπροσθέτως γιατί επιτέλους πέρυσι εδέησε ο Υψιστος να βρέξει, άρα χρησιμοποιήσαμε τα υδροηλεκτρικά μας (...) κατά 65% περισσότερο, γλιτώνοντας .......
πανάκριβες αγορές ρεύματος».
Συνεπώς η πολυθρυλούμενη κερδοφορία της ΔΕΗ μπορεί αύριο να μην υπάρχει και σίγουρα θα εξαφανιστεί το 2013, όταν θα πληρώνει η ίδια τους ρύπους που παράγει. Το κόστος αυτό, που υπολογίζεται στο 1,25 δισ. ευρώ ετησίως, αναγκαστικά θα ενσωματωθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οπότε θα δούμε κατά πόσο «η Ελλάδα έχει το φθηνότερο ρεύμα».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξήγησε γιατί η ΔΕΗ έφτασε στο σημερινό επίπεδο. «Καταληστεύθηκε», είπε κι έφερε σχετικά παραδείγματα: «Δεν ήταν ληστεία να την υποχρεώνουν να τροφοδοτεί επί ζημία ακόμα και τους ανταγωνιστές της που κατέχουν δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος για άλλες δραστηριότητές τους; Στους κυρίους αυτούς έδιναν τη δυνατότητα να μοσχοπουλούν το ρεύμα των μονάδων τους στο χρηματιστήριο ενέργειας και (...) την ίδια ώρα την ανάγκαζαν [τη ΔΕΗ] να τους το αγοράζει ακριβά και την έβαζαν να τους το ξαναπουλά στη μισή τιμή».
Τα παραδείγματα που έφερε είναι μάλλον αληθή. Κάποια οφείλονται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, οπότε υποχρεώνεται να δώσει «αβάντζο» στους ανταγωνιστές της. Κάποια άλλα οφείλονται στο γεγονός ότι διά της ΔΕΗ το κράτος επιδιώκει ευρύτερους οικονομικούς στόχους (Φωτόπουλος: «Δεν ήταν ληστεία της ΔΕΗ όταν την υποχρέωναν να επιδοτεί τα κέρδη των βιομηχάνων αναγκάζοντάς την να τους δίνει το ρεύμα επί ζημία;»). Και κάποια άλλα σίγουρα οφείλονται στην πανταχού παρούσα διαφθορά.
Ολα αυτά όμως δεν είναι επιχειρήματα κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Είναι επιχειρήματα που θα έπρεπε να κάνουν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ να παλεύει για την τάχιστη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Διότι εκ των πραγμάτων ο βασικός μέτοχος, που είναι το κράτος, δεν έχει πρώτιστο στόχο την κερδοφορία της επιχείρησης. Ακόμη και σε έναν κόσμο χωρίς διαφθορά, το κράτος αναγκαστικά θα έχει άλλες προτεραιότητες από την υγεία μιας επιχείρησης. Η πλάγια επιδότηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι ένα παράδειγμα. Η καταπολέμηση της ανεργίας διά προσλήψεων σε ΔΕΚΟ μπορεί να είναι κάποια άλλη. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, μια κρατική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υγιής με όρους αγοράς. Σπανίως θα είναι κερδοφόρος. Κι αυτό μάλλον πρέπει να το γνωρίζει ο κ. Φωτόπουλος.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου