Η ελληνική οικονομία «προσεύχεται» στη Μεγαλόχαρη ελπίζοντας σε ένα θαύμα που θα τη βγάλει από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Τα ελληνικά νοικοκυριά, που ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, βιώνουν τη σκληρότερη λιτότητα από τη μεταπολίτευση έχοντας μπροστά τους, τουλάχιστον, τρία ακόμη δύσκολα χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα κριθεί αν θα πιάσουν τόπο οι πρωτοφανείς θυσίες στις οποίες υποβάλλονται σήμερα.
Αν δηλαδή, θα επιτευχθούν η μείωση του ελλείμματος και η σταθεροποίηση του χρέους, αν η οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση και αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές χωρίς «κηδεμόνες» αφήνοντας πίσω της τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας. Το «πράσινο φως» που άναψε η τρόικα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, όπως τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είναι........
ένα μόνο θετικό βήμα.
Σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφει ότι η χώρα θα κερδίσει το στοίχημα.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και με αριθμούς: η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 3,5% με οδηγούς τη βουτιά της κατανάλωσης και των επενδύσεων με άμεσο αντίκτυπο στην ανεργία που χτύπησε κόκκινο τον Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 12% από 8,5% έναν χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 600.000 με έναν στους τρεις νέους να είναι άνεργος.
Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να εξοικονομήσει έως το 2014, από τους νέους φόρους που έχει ανακοινώσει και τις περικοπές δαπανών, επιπλέον 30 δισ. ευρώ προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ωστόσο ότι σε τρία καυτά μέτωπα θα κριθούν όλα: στη φοροδιαφυγή και στα έσοδα, στη μείωση των δαπανών και της σπατάλης σε Δημόσιο- ΔΕΚΟ και στην τόνωση της ανάπτυξης - όπως και στη μείωση των τιμών αγοράς που εξακολουθούν να είναι υψηλές «ροκανίζοντας» κατανάλωση και ανταγωνιστικότητα. Γι΄ αυτό και από τη Δευτέρα που επιστρέφει στο γραφείο θα έχει σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες και συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις πολιτικές που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Στα μέτωπα αυτά θα δοθεί όλο το βάρος της οικονομικής πολιτικής στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. Αν υπάρξουν ισχυρά αποτελέσματα η ελληνική οικονομία θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, ένα άλμα, ώστε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, σταδιακά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Και μόνο τότε, θα αρχίσει να βλέπει ξεκάθαρα την έξοδο από την κρίση.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου