Τις ανησυχίες των ελεγκτών των δανειστών μας για την πορεία των εσόδων ήρθαν να ενισχύσουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του επταμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capitaltax, τα έσοδα Ιανουαρίου – Ιουλίου αυξήθηκαν κατά μόλις 4%, έναντι αύξησης 7,2% το πρώτο εξάμηνο και ετήσιου στόχου 13,7% !
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί διπλό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Πρώτον, γιατί ούτως ή άλλως αποτελεί πρόβλημα και σημαίνει πολλαπλάσια προσπάθεια από τον – ούτως ή άλλως – προβληματικό ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και δεύτερον, γιατί καταρρίπτει – σε πρώτη φάση – το επιχείρημα ότι η εικόνα των εσόδων θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο, λόγω – μεταξύ άλλων – της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Οι συντελεστές είναι ήδη 11% και 23% από την 1η Ιουλίου, φαίνεται όμως ότι ελάχιστοι καταστηματάρχες κόβουν οικειοθελώς αποδείξεις και λιγότεροι καταναλωτές ζητούν το μαγικό χαρτάκι (αφού οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το .........
απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολόγητου, ενώ πολλοί παζαρεύουν την τιμή με αντάλλαγμα τη μη έκδοση απόδειξης). Ακόμα και αν κάποιοι επιχειρηματίες εκδίδουν κανονικά αποδείξεις, δεν αποδίδουν το Φ.Π.Α., αλλά τον κρατούν στα ταμεία τους !
Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη για τα έσοδα στην ευρύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης. Εξακολουθούν, πάντως, να υποστηρίζουν ότι η αγορά θα αφομοιώσει καλύτερα το μέτρο τους επόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος, του ενιαίου τέλους ακινήτων 2009 και του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010, εκτιμούν ότι η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, καθώς στο υπουργείο οικονομικών έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από τις περικοπές στις δαπάνες.
Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν σταματούν να εφιστούν την προσοχή στο θέμα των εσόδων, καθώς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις επιδόσεις σε αυτό τον τομέα.
Το θέμα τέθηκε μετ΄ επιτάσεως στις τελευταίες συναντήσεις και – σύμφωνα με πληροφορίες – συμφωνήθηκε να μην ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, αλλά το βάρος να δοθεί στην αναδιαμόρφωση του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, το φθινόπωρο και στην απόλυτη αυστηροποίηση των μέτρων ατά της φοροδιαφυγής (εξ ου και οι κατασχέσεις ακινήτων σε οφειλέτες του Δημοσίου). Στο τραπέζι υπάρχει πάντα η επίσπευση εφαρμογής φορολογικών μέτρων, που προβλέπονται αργότερα από το μνημόνιο, ώστε να περιοριστεί η τρύπα, που – αυτή τη στιγμή – προσεγγίζει τα 3 δισ. ΕΥΡΩ.
capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου