Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Θερινές πολιτικές σκέψεις

Του Κωστα Ιορδανιδη

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απεσύρθη για διακοπές στην Πάρο, όπου διαλογίζεται περί του μέλλοντος της χώρας. Εντός των ημερών θα αρχίσει να συσκέπτεται με υπουργούς, κάποιοι εκ των οποίων κατέφθασαν ήδη στο νησί. Αλλοι αναμένουν την τηλεφωνική κλήση που θα επιβεβαιώνει ότι εξακολουθούν να ανήκουν στον «στενό κύκλο» του πρωθυπουργού, ικανοποιώντας πρωτίστως τη ματαιοδοξία τους.

Καθ’ όσον αφορά στις συσκέψεις, αρκεί η επισήμανση του Ηλία Ηλιού, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΕΔΑ, προδικτατορικώς, που, διεκτραγωδών τις πρακτικές της Αριστεράς, είχε αποφανθεί ότι «συσκεπτόμαστε για να μη σκεπτόμαστε». Και όντως αυτό συμβαίνει, αφού η κυβέρνηση δεν σκέπτεται, αλλά εφαρμόζει απλώς .........


τις εντολές του Μνημονίου που επέβαλε η «τρόικα».

Φαίνεται ότι έπειτα από άγονη περιπλάνηση εκατόν ογδόντα ετών, στη διάρκεια των οποίων προσπάθησε να αποκτήσει η Ελλάς αυτεξουσιότητα, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του συμφιλιώθηκαν με την ιδέα ότι είναι απλώς διεκπεραιωτές οδηγιών. Προφανώς η εναρμόνιση με τη Δύση μπορεί να γίνει μόνον διά του καταναγκασμού, διότι με αυτόν τον τρόπο απενοχοποιείται η πολιτική τάξη της χώρας.

Κάτι ανάλογο επιχειρούν επιμόνως διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, που, ανίκανες να διαπραγματευθούν επιτυχώς τα διμερή προβλήματα με την Τουρκία, επιδιώκουν τη ρύθμισή τους από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Λογικό, αφού με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξασφαλίζει άλλοθι για τις όποιες παραχωρήσεις θα αποφάσιζαν οι Δικαστές της Χάγης.

Αποτελεί δυστύχημα για τους πολιτικούς της μεταπολιτεύσεως το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αποδέχεται τη διαδικασία και επιμένει στη διμερή διαπραγμάτευση, έχοντας προφανώς συνείδηση της ισχύος της και επειδή έπαυσε από ετών να είναι έρμαιο της πολιτικής των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, όπως συνέβαινε καθ’ όλην την διάρκεια του 19ου αιώνα. Το έθνος των Ελλήνων, προσαρμοστικό από τη φύση του, μονίμως αμφιρρέπον μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, κατάφερε να ισορροπήσει αποδεχόμενο την προσαρμογή ή αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο κ. Παπανδρέου. Ενδεχομένως οι Ελληνες πολίτες να αιφνιδιάσθηκαν απλώς από τη δυναμική είσοδο της «τρόικας» στην ελληνική ζωή. Ισως ακόμη να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση, πιστή στις παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ, θα βρει τον τρόπο να επαναλάβει τα αυθαίρετα, αρχέγονα, παραδοσιακά τεχνάσματα του κόμματος αυτού.

Οντως ο κ. Παπανδρέου διαλογίζεται στην Πάρο· όντως θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις· αλλά αντικείμενό τους δεν θα είναι η οικονομία, διότι επ’ αυτού άλλοι προσδιορίζουν τι πρόκειται να γίνει, πότε και με ποία ένταση. Το μόνον που έχουν να εξετάσουν οι συσκεπτόμενοι στην Πάρο είναι η διαχείριση του πλήθους, των πολιτών που πλήττονται από τις βίαιες αλλαγές. Σε αυτό το επίπεδο εξέπεσε η ελληνική πολιτική.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: