Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Μαζική φυγή εκπαιδευτικών στη σύνταξη


Υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν φέτος αιτήσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των δασκάλων και καθηγητών που κατέθεσαν αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι χθες, τελευταία μέρα υποβολής, ανέρχεται συνολικά σε 11.466. Πιο αναλυτικά, οι αιτήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αγγίζουν τις 3.930, ενώ υψηλότερος είναι ο αριθμός στη Δευτεροβάθμια, όπου οι αιτήσεις φτάνουν τις 7.536.

Τα νούμερα πάντως αυτά, διευκρινίζει το υπουργείο, ενδέχεται να μεταβληθούν, λόγω του δικαιώματος που έχουν οι εκπαιδευτικοί, έως τις 16 Αυγούστου να ...........


ανακαλέσουν τις αιτήσεις για συνταξιοδότησή τους.

«Κόντρα στις δυσκολίες, το Υπουργείο Παιδείας έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες συγκεκριμένο σχέδιο, έτσι ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σημείωσε ακόμη ότι «το αυτονόητο είναι εφικτό. Το αυτονόητο – δηλαδή να έχουμε λίγες ελλείψεις ή καθόλου ελλείψεις – δεν το πετυχαίναμε στην Ελλάδα, ακόμη και σε χρονιές πολύ καλές. Ελάχιστές φορές το έχουμε πετύχει. Φέτος είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες».

Όπως εξήγησε, τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από το Νοέμβρη και κάθε βδομάδα παρακολουθούνται είναι:

• η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης - έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν γυρίσει πίσω, από αποσπάσεις εκτός τάξης

• η κατανομή του εκπαιδευτικού μας δυναμικού κατά τρόπο ορθολογικό, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλού υπεραριθμίες και αλλού κενά

• οι διορισμοί που φέτος θα είναι λιγότεροι, αλλά θα είναι σε πραγματικά κενά, σε ειδικότητες που μας λείπουν

• και οι αναπληρώσεις που θα ακολουθήσουν τους διορισμούς.

«Στο Υπουργείο Παιδείας είμαστε βέβαιοι ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση και στους εκπαιδευτικούς και στη μαθητική κοινότητα», τόνισε και διαβεβαίωσε γονείς και μαθητές «ότι η σχολική χρονιά, που ξεκινάει στις 13 του Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει προς το σκοπό αυτό. Και θα το πετύχουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355 (1.745 στην Πρωτοβάθμια και 2.610 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

ΣΥΝ: Απουσία σχεδίου στην εκπαίδευση

«Πίθο των Δαναΐδων» χαρακτήρισε το χώρο της εκπαίδευσης το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αδυναμία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της επάρκειας διδακτικού προσωπικού των σχολείων εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους.

Σχολιάζοντας τις μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, ο ΣΥΝ αναφέρει: «από τον τρύπιο πυθμένα του πιθαριού «διαρρέουν» σχεδόν τριπλάσιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγανακτισμένοι από την αντεργατική πολιτική που απεργάζονται η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καινούρια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση δεν διαθέτει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για να επιτύχει αυτό το στόχο.

«Πολύ περισσότερο», προσθέτει, «δεν διαθέτει μια τεκμηριωμένη μελέτη για την παρούσα κατάσταση και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του εκπαιδευτικού δυναμικού».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: