Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Νέο «αγκάθι» μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή

Πολιτική σύγκρουση πυροδότησε η απολογία Γ. Αγγέλου για το Βατοπέδι

Του Γιωργου Π. Τερζη

Σε κύκλο νέας έντασης εισέρχονται, εμφανώς πλέον, οι σχέσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον προκάτοχό του στο κόμμα κ. Κώστα Καραμανλή, εξαιτίας της πολιτικής σύγκρουσης στον απόηχο των αυστηρών περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου και εγγύηση 400.000 ευρώ) που επεβλήθησαν στον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, κ. Γιάννη Αγγέλου.

Η υπόθεση Βατοπεδίου, η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα δημοσιονομικά στοιχεία, άλλως τα greek statistics, η εν εξελίξει εξεταστική για τα δομημένα ομόλογα, αλλά και το πρόσφατο πόρισμα για τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΟΤ, συγκροτούν για τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον, σε μία περίοδο που ο κ. Σαμαράς επιδείκνυε τάσεις εξωστρέφειας μέσω της προβολής της οικονομικής του πρότασης και των περιοδειών σε νομούς της χώρας. Τα γαλάζια σκάνδαλα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, έρχονται να στοιχειώσουν, εκ νέου, τη Ρηγίλλης, η οποία αναζητεί εναγωνίως την ισορροπία μεταξύ .........


αποκήρυξης και στήριξης του καραμανλικού παρελθόντος. «Η Ν. Δ. του Σαμαρά μπορεί να είναι συνέχεια της προηγούμενης Ν. Δ., αλλά δεν είναι το ίδιο... κάνουμε κριτική στο παρελθόν, χωρίς όμως η κριτική να γίνει το φτυάρι που θα θάψει μια ολόκληρη παράταξη», σημείωσε χαρακτηριστικά προ ημερών ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης.

Αντίδραση της Ρηγίλλης

Η εξάντληση της αυστηρότητας των δικαστών ως προς τους περιοριστικούς όρους για τον κ. Γ. Αγγέλου έδειξε, σε πρώτη φάση, μία οδό διαφυγής για τη Ρηγίλλης. Το κόμμα κάλυψε τον κ. Αγγέλου και, κατ' επέκταση, τον κ. Καραμανλή στρέφοντας τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ που στήνει «σκευωρία» και υπογραμμίζοντας την προφανή υπερβολή της δικαστικής απόφασης, σε σύγκριση μάλιστα με τη μεταχείριση που είχαν, επί παραδείγματι, στελέχη που έχουν ομολογήσει χρηματισμό όπως οι Τ. Μαντέλης και Θ. Τσουκάτος.

Ωστόσο, η δυσφορία και ο εκνευρισμός στους διαδρόμους του νεοκλασικού είναι εμφανείς. «Να δούμε μέχρι πότε ο Σαμαράς θα συνεχίσει να σηκώνει βάρη που δεν του ανήκουν» είναι η φράση στενού συνεργάτη του προέδρου. Η επίσημη στάση του κόμματος είναι ενδεικτική. Ο κ. Σαμαράς ναι μεν αποδέχθηκε ο εκπρόσωπός του, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, να προβεί σε δήλωση και να αναβαθμισθεί, σε επίπεδο προσώπου, η αντίδραση της Ρηγίλλης (σ. σ. σε πρώτη φάση υπήρχε μόνον η δήλωση του τομεάρχη κ. Τ. Νεράτζη), ωστόσο δεν υπήρξε αντίστοιχη κλιμάκωση και στο περιεχόμενο της δήλωσης, με τον κ. Νεράτζη να είναι μάλλον πιο αιχμηρός. Ετι περαιτέρω, ο κ. Σαμαράς απέρριψε εισήγηση να προβεί ο ίδιος σε μία, έμμεση έστω, αναφορά στο ζήτημα κατά την ομιλία του στα Ιωάννινα.

Σιωπή Καραμανλή

Η αποθέωση του κ. Καραμανλή κατά την είσοδό του στο συνέδριο του κόμματος, προ μηνός, οι επιλογές του κ. Σαμαρά, στη συνέχεια, ως προς τη στελέχωση του κόμματος, αλλά και η δημόσια ρητορεία του, έπειθαν ότι νυν και τέως θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Οι μεν επιθυμούσαν ένα δίχτυ ασφαλείας, οι δε την απαιτούμενη «σύνθεση». Ωστόσο, η σιωπή του τέως πρωθυπουργού, από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, για τον στενό του συνεργάτη αναζωπύρωσε τις αντιδράσεις. Η διαρροή, δε, συνεργατών του κ. Καραμανλή ότι «θα μιλήσει όποτε ο ίδιος κρίνει, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης», περιλαμβάνοντας σαφώς και γαλάζια στελέχη που τοποθετήθηκαν σχετικώς, προκάλεσε δυσφορία στη Ρηγίλλης.

Εκούσα άκουσα, η ηγεσία της Ν. Δ. θα συνεχίσει την οδό της ισορροπίας, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στο κεντρικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την ελλιπή και, κυρίως, διά των ΜΜΕ αυτοκριτική για τα κυβερνητικά έτη που προηγήθηκαν. Κυρίως, δε, θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, εμμένοντας στα οικονομικά. Οι βουλευτές πήραν σύνοψη του οικονομικού προγράμματος προκειμένου να το μεταδώσουν στις περιφέρειές τους, αν και πιο πιθανό είναι να τους ρωτούν για τον «Καραμανλή και τον Αγγέλου».

Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει τις επόμενες ημέρες στη Μυτιλήνη, συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεών του. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός των ημερών να βρεθεί, με αφορμή κοινωνική υποχρέωση, για πρώτη φορά από την εκλογή του και στην Κρήτη.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: