Κίτρινη κάρτα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδειξε χθες το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας μετά το άλμα του πληθωρισμού άνω του 5%, με το καμπανάκι των ελεγκτών να σημαίνει και νέο γύρο στην κόντρα Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη για το ποιος φέρει την ευθύνη.
Μέσα σε λίγες ώρες, σε δύο διαδοχικές συναντήσεις του κλιμακίου Ε.Ε.- ΔΝΤ- ΕΚΤ με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας στους ορόφους έκτο και έβδομο του υπουργείου της οδού Νίκης 5-7 στο Σύνταγμα, οι ελεγκτές άκουσαν δύο διαφορετικές εξηγήσεις για τον εκτροχιασμό της ακρίβειας σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. «Φταίνε οι στρεβλώσεις στην αγορά και η έλλειψη ανταγωνισμού» τόνιζαν συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου. «Φταίνε οι φόροι που αυξήθηκαν» αντέτειναν συνεργάτες της Λ. Κατσέλη, παρότι αναγνώριζαν ότι «το σημαντικό είναι ........
η άρση των στρεβλώσεων και όχι η συγκυριακή αύξηση του πληθωρισμού λόγω φόρων» επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Με τα στοιχεία που έδιναν στη δημοσιότητα όμως οι συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας σαφώς πετούσαν το μπαλάκι των ευθυνών στον υπουργό Οικονομικών, καθώς αναλύοντας τον πληθωρισμό του Μαΐου έλεγαν πως «από το 5,3% του εναρμονισμένου δείκτη το 4% προέρχεται από την αύξηση των φόρων και μόνο το 1,3% από όλα τα υπόλοιπα». Στο επιχείρημα αυτό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν προλάβει να επισημάνουν ότι «αν έφταιγαν μόνο οι φόροι δεν θα είχαμε πρόβλημα και με τον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού, τον δομικό δείκτη που διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 3,6% αναδεικνύοντας μόνιμες πιέσεις στις τιμές χωρίς συγκυριακό χαρακτήρα» και προσέθεταν πως το πρόβλημα του πληθωρισμού ήταν υπαρκτό από τις αρχές του έτους, όταν δεν είχαν αυξηθεί ακόμα οι έμμεσοι φόροι. Και σε αυτό το επιχείρημα οι συνεργάτες της κ. Κατσέλη έχουν άλλη άποψη. Υποστηρίζουν ότι τον Ιανουάριο από το 2,3% του πληθωρισμού για το 1,9% ευθύνονται οι τομείς αρμοδιότητας της κ. Κατσέλη και το υπόλοιπο 0,4% αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά από τον Μάρτιο η εικόνα αντιστρέφεται και η πλάστιγγα γέρνει στην πλευρά των φόρων που ευθύνονται για το 3,3% από το 4,7% του πληθωρισμού. Εξηγήσεις
Οι ελεγκτές της τρόικας που βλέπουν τις προβλέψεις αποπληθωρισμού που διατύπωναν να διαψεύδονται, ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την έκρηξη του πληθωρισμού στην προβληματική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για την οποία προσέβλεπαν σε βελτίωση μέσω της μείωσης των τιμών. Οι τιμές όμως, παρά τη μείωση των εισοδημάτων και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 2,5%, αντί να μειώνονται αυξάνονται κάνοντας τους επιτηρητές της οικονομίας να απαιτούν εξηγήσεις, αναδεικνύοντας για παράδειγμα το θέμα των ενοικίων. «Πώς θα πέσει η τιμή του καφέ στο Σύνταγμα αν δεν πέσουν για παράδειγμα τα ενοίκια;» απορούσε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, για να προσθέσει λίγο αργότερα συνεργάτης της υπουργού Οικονομίας ότι το θέμα των ενοικίων συζητήθηκε με την τρόικα, η οποία και ενημερώθηκε για τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί ήδη δίνοντας δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων για τις εμπορικές μισθώσεις.
Κατά τη συνάντηση με τους συνεργάτες της κ. Κατσέλη, οι επιτηρητές ζήτησαν να μάθουν ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των τιμών και ενημερώθηκαν για το πάγωμα των διδάκτρων, τη μείωση τιμών των φαρμάκων, τις αγορανομικές διατάξεις για την απαγόρευση προσφορών στο λιανεμπόριο και την επικείμενη δημιουργία Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου