Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Χτύπησε καμπανάκι για ντόμινο


Οι φόβοι για ντόμινο στην ευρωζώνη από την οικονομική κρίση στη χώρα μας και τα πρωτοφανή, χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα έριξαν τα χρηματιστήρια, βούλιαξαν το ευρώ και εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία που θεωρούνται οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην Ε.Ε.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών που υποχωρούσε 2% πριν από τα επεισόδια, βρέθηκε να χάνει έως 6% και τελικά έκλεισε με πτώση 3,91% στις 1.662,1 μονάδες που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα έτους. Η Μαδρίτη υποχώρησε 2,27%, η Λισαβώνα 1,5%, ενώ το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη έκλεισαν με πτώση 1,28%, 1,44% και 0,81% αντίστοιχα. Οι φόβοι ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί για να χορηγηθεί η βοήθεια των 110 δισ. από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και οι προειδοποιήσεις από κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς και τραπεζίτες για πιθανό ντόμινο στην ευρωζώνη βούλιαξαν εξάλλου το ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Μoody΄s χτύπησε το καμπανάκι για ..........


πιθανή υποβάθμιση της Πορτογαλίας, ενώ την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Ο. Ρεν, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Στρος- Καν και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Α. Βέμπερ έκαναν ανοικτά λόγο για πιθανή επέκταση της κρίσης στην Ε.Ε. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών και διαμορφώθηκε στα 1,28 δολάρια.

Οι ανησυχίες εξάλλου δημιούργησαν ράλι στο κόστος δανεισμού, αφού η διαφορά των επιτοκίων στα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα με τα αντίστοιχα γερμανικά (spreads) εκτοξεύτηκε ξανά στις 720 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα τα spreads στην Πορτογαλία διευρύνονταν στις 322 μονάδες βάσης και στην Ισπανία στις 133 μονάδες βάσης.

Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην εξαπλωθεί η κρίση πέραν της Ελλάδας, παρομοιάζοντας την κατάσταση στη χώρα μας με μικρή φωτιά που κινδυνεύει τώρα να επεκταθεί και να κάψει ολόκληρο το δάσος. «Είναι απολύτως κρίσιμο να περιορίσουμε τη φωτιά στην Ελλάδα ώστε να μην επεκταθεί στο δάσος και αποτελέσει απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ε.Ε. και της συνολικής οικονομίας» είπε ο Ρεν.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: