Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Επιχείρηση εμπορίας ωαρίων στην Κύπρο

Στα ίχνη μιας καλοστημένης επιχείρησης εμπορίας ωαρίων βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυπριακή αστυνομία. Τρεις γυναίκες από την Ουκρανία ομολόγησαν ότι ήταν δότριες ωαρίων, οι οποίες δέχτηκαν να υποστούν την επώδυνη διαδικασία λαμβάνοντας ως αντίτιμο από 1.000 έως 1.500 ευρώ για κάθε ωάριό τους.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας της Μεγαλονήσου που σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, διενήργησε δύο έρευνες σε ιδιωτικό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Λευκωσία. Από εκεί κατασχέθηκαν διάφορα στοιχεία σημαντικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το σχετικό θέμα, δήλωσε ότι ...........


λήφθηκαν καταθέσεις από γυναίκες οι οποίες ήλθαν στην Κύπρο από το εξωτερικό προκειμένου να πουλήσουν παρανόμως τα ωάριά τους και να δοθούν αυτά σε άτεκνα ζευγάρια για σκοπούς της ιατρικώς υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Η πορεία των ερευνών θα βρίσκεται και υπό την εποπτεία του γενικού εισαγγελέα του νησιού, αφού όπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιες αρχές, η προσφορά των ωαρίων για τα άτεκνα ζευγάρια πρέπει να γίνεται χαριστικά και όχι επί πληρωμή. «Ο νόμος απαγορεύει οποιοδήποτε αντάλλαγμα» σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης έκανε λόγο για σύγχρονη απειλή. «Η προσφορά ωαρίων μπορεί να είναι ηθικά σωστή βάσει των κανόνων βιοηθικής, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, αλλά απαγορεύεται ρητά για εμπορικούς σκοπούς» τόνισε ο υπουργός.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: