Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Θυσία στο ΔΝΤ ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών. Το είπε, άλλωστε, ανοιχτά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ώρες στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γάλλος τραπεζίτης δήλωσε με νόημα ότι η μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι ένα επώδυνο μέτρο, πλην όμως είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πουλά ευκολότερα τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Πολλοί λένε, μάλιστα, ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο σε ελάχιστες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πάρουν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων, κάτι που κάνει τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος να μιλά για «πόλεμο» και να ετοιμάζεται για σειρά κινητοποιήσεων. Ηδη αύριο ........


παραλύει εν πολλοίς τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, εν όψει και της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Δεν πρόκειται να περάσουν περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τη ΓΣΕΕ, που βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να πιέζει έντονα το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε περικοπές ή σε πλήρες κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είχε αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΔΝΤ στο γραφείο του διατυπώθηκε μεταξύ άλλων και το ερώτημα γιατί δεν πάμε σε μόνο δώδεκα μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Η απάντησή του ήταν πως η κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών θα ήταν απολύτως καταστροφική για τους ανθρώπους, την αγορά αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρ’ όλα αυτά, το θέμα δεν φαίνεται να έχει ακόμη κλείσει...
Πάντως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στα τέλη του περασμένου μήνα όχι απλώς δεν καθησύχασε τους εργαζομένους, αλλά ενέτεινε τους φόβους. Επί λέξει σημείωσε ότι «τα πάντα ήταν ανοιχτά και θα είναι ανοιχτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Πάντως, για τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι ότι οι περικοπές μισθών συνεπάγονται και περικοπές ασφαλιστικών εισφορών».

Στα θετικά, ωστόσο, της χθεσινής ημέρας ήταν το γεγονός ότι εκταμιεύτηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα πρώτα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση των συνολικά 110 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας ως βοήθεια για τη διάσωση της οικονομίας. «Τα 14,5 δισ. ευρώ έφθασαν στην Ελλάδα πριν από λίγο διαμέσου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε στο Reuters λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι τραπεζίτης προσκείμενος στη διαδικασία.

Από το εισπραχθέν ποσό, τα 8,5 δισ. θα δοθούν άμεσα από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου που λήγει σήμερα.
espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια: