Στη μέγγενη των αγορών που κλιμακώνουν την πίεσή τους για προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, ανεβάζοντας και πάλι χθες τα spreads κοντά στις 400 μονάδες βάσης, βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα προς το παρόν.
Πράγματι, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κύβος δεν έχει ριφθεί ακόμη, καθώς επικρατεί ανησυχία για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην κοινωνία και την οικονομία, αλλά και για τις πολιτικές της επιπτώσεις.
Η κυβέρνηση φοβάται ότι στη συνείδηση της κοινής γνώμης το ΔΝΤ παραμένει ταυτισμένο με μια συνολική επιδείνωση των συνθηκών ζωής και θα ήθελε να το αποφύγει όσο μπορεί. Αλλωστε, κατά της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης τάσσεται και .........
ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. «Δεν πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται μόνο με βάση τα spreads», είπε προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι αν περάσει ο Μάιος, που είναι ο δεύτερος δυσκολότερος μήνας από πλευράς δανεισμού μετά τον Απρίλιο, τότε η Ελλάδα θα πάψει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό θεωρούν ότι η προσφυγή είναι αναπόφευκτη, ενώ πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την τοποθετούν έως τα τέλη Απριλίου. Μάλιστα υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής. Και αυτό γιατί ο δανεισμός με επιτόκιο 7%, με βάση το χθεσινό spread, είναι «εξαιρετικά επώδυνος», ενώ υπάρχουν ακόμη και αμφιβολίες κατά πόσο θα βρει η Ελλάδα δανειστές πρόθυμους να τη δανείσουν όταν το επιχειρήσει.
Στο ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, εκτιμούν ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, αφού οριστικοποιηθούν οι όροι λειτουργίας του. Θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις γερμανικές τοπικές εκλογές της 9ης Μαΐου για να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αν θέλει να εξασφαλίσει την κάλυψη των δανειακών αναγκών της τον Μάιο- συγκεκριμένα τη λήξη ομολόγου 8,5 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου.
Οπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σχετικά με την προετοιμασία του μηχανισμού. Οι συζητήσεις άρχισαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιάς), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Διακόπηκαν προχθές και αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν, η Ελλάδα θα μπορέσει να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, επικαλούμενη αδυναμία δανεισμού. Ορισμένες χώρες δεν θα έχουν πρόβλημα να χορηγήσουν άμεσα το ποσό που τους αναλογεί, ενώ άλλες- όπως η Γερμανία- θα χρειαστούν έγκριση από το Κοινοβούλιό τους οπότε θα καθυστερήσουν, αναφέρεται.
Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι αν κάποιες χώρες δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα στη σύναψη δανείου, αυτό δεν θα καθυστερήσει τις υπόλοιπες και το ΔΝΤ. Ο κ. Γιούνκερ όπως και ο επίτροπος κ. Ρεν διαβεβαίωσαν ότι ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου