Σάββατο 17 Απριλίου 2010

«Μπλακ-άουτ» στις πτήσεις στην Ευρώπη - Προς Nότο «ταξιδεύει» η ηφαιστειακή σκόνη


Ακυρώνονται πτήσεις στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης

Πρωτοφανές «μπλακ-άουτ» στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη έχει προκαλέσει το νέφος ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Η σκόνη εξαπλώνεται προς το νότο και η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Καθηλωμένα αεροσκάφη σε 19 χώρες.

Μετ' εμποδίων οι εναέριες μετακινήσεις και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Παρασκευή, καθώς ακυρώθηκαν συνολικά 47 πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης.

 Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο .........


έχουν επηρεαστεί από χάος στις εναέριες μεταφορές. Το μεγαλύτερο τμήμα του εναέριου χώρου στη βόρεια και δυτική Ευρώπη έχει κλείσει, ενώ το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας κινείται προς τα νότια και ανατολικά της Ευρώπης, γεγονός που προμηνύει περισσότερα προβλήματα για το Σαββατοκύριακο.

Συγκεντρωτικά, καμία πτήση δεν πραγματοποιείται από και προς Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία και Ελβετία.
Στη Βρετανία υπάρχει σχεδόν ολική διακοπή πτήσεων. Η British Airways ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις της από και προς το Λονδίνο το Σάββατο.

Μερικώς έχει κλείσει ο εναέριος χώρος στη Γαλλία (δεν εκτελούνται πτήσεις στα βόρεια της χώρας -περιλαμβανομένων των αεροδρομίων «Σαρλ ντε Γκολ» και Ορλί). Στη Γερμανία είναι κλειστά τα περισσότερα αεροδρόμια και η Lufthansa ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις αναχώρησης και άφιξης στα αεροδρόμια της Γερμανίας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδικά την Παρασκευή στη Σουηδία, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές, και την Ιρλανδία. Στη Νορβηγία εκτελούνται περιορισμένες πτήσεις στο βορρά.
Ωστόσο, καθώς η ηφαιστειακή σκόνη κινείται προς νότο το Σάββατο αναμένεται να κλείσει το αεροδρόμιο Μαλπένσα στο Μιλάνο. Το αεροδρόμιο Μπολζάνο, επίσης στη βόρεια Ιταλία, το οποίο είναι όμως πολύ μικρότερο, θα κλείσει μάλλον έως το βράδυ της Παρασκευής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενο κλείσιμο του Φιουμιτσίνο στη Ρώμη.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: