Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ακρόαση για την Ελλάδα στο Ε.Κ. για το ρόλο της Goldman Sachs


Οι αλλαγές στους κανόνες κοινοποίησης των λογιστικών στοιχείων των κρατών μελών καθώς και ο ρόλος της Goldman Sachs στη διευκόλυνση της εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ ετέθησαν στη δημόσια ακρόαση για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα, που οργάνωσε η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ίδια ακρόαση συζητήθηκαν επίσης η διαχείριση του χρέους και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Στην ακρόαση, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήσεις στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, τον γενικό διευθυντή της Eurostat, Walter Rademacher, τον .......


πρόεδρο της τράπεζας Goldman Sachs Bank USA, Gerald Corrigan και τον Richard Metcalfe, επικεφαλής διεθνούς πολιτικής στο International Swaps and Derivatives Association (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων).

Στο πρώτο μέρος της ακρόασης οι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στα επόμενα βήματα της οικονομικής επιτήρησης και διακυβέρνησης στην ΕΕ και στη βελτίωση της ποιότητας των εθνικών στατιστικών στοιχείων. Το δεύτερο μέρος αφιερώθηκε στη διαχείριση του χρέους από τα κράτη μέλη και την ενίσχυση της επιτήρησης της αγοράς παραγώγων.

Απαιτείται ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη

Ο Olli Rehn ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Φεβρουαρίου και από τότε “το 90%” του χρόνου του το έχει αφιερώσει στην κρίση στην Ελλάδα, όπως εξήγησε στην εισαγωγή του, για να τονίσει ότι η μεν Ελλάδα είναι πλέον στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματός της κατά 4% φέτος, στο δε ευρωπαϊκό σύστημα διακυβέρνησης ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι αλλαγές εκείνες που θα περιορίσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης τέτοιων κρίσεων στο μέλλον.

“Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι μας λείπουν τα εργαλεία επιβολής” των κανόνων, “ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι παρά μία συμφωνία κυρίων να μην υπάρχουν παρεμβάσεις”... “Η Ελλάδα δεν είναι παρά το σύμπτωμα ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αδυναμίες” σημείωσε η Sophia in t΄ Veld (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία).

Συμφωνώντας, ο Olli Rehn δέχθηκε ότι “οι αδυναμίες της κατασταλτικής πτυχής του συστήματος είναι εμφανείς” προσθέτοντας ότι “η άσκηση πιέσεων από τους υπόλοιπους εταίρους δεν είχε αποτέλεσμα” για να καταλήξει ότι “το Σύμφωνο χρειάζεται ενίσχυση”. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ήδη σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων για τη ζώνη ευρώ ενώ ετοιμάζεται και πρόταση για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας εις βάρος του ενιαίου νομίσματος. Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Νίκης Τζαβέλα (Ευρώπη Ελευθερίας Δημοκρατίας), ο Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι δρομολογούνται νέοι κανόνες που θα καταστήσουν τους όρους οικονομικής διακυβέρνησης πιο δεσμευτικούς αν και δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Derk Jan Eppink (ΕΣΜ, Βέλγιο) ρώτησε κατά πόσον η Επιτροπή σχεδιάζει να εισάγει κανόνες για την αποβολή χωρών που έχουν παραβιάσει κατ επανάληψιν το Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο η απάντηση του κ. Rehn ήταν, “εξ όσων αντιλαμβάνομαι, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποίηση της Συνθήκης”.

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Sharon Bowles (Φιλελεύθεροι, Βρετανία), ζήτησε από τον Επίτροπο πιο ενεργή ανάμιξη του Κοινοβουλίου στην εκπόνηση των νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, όπως προβλέπει και το άρθρο 121 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Από την πλευρά του, ο κ. Rehn, συμφώνησε ότι οι πρόνοιες του άρθρου 121 δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Βελτίωση του συστήματος κοινοποίησης των εθνικών στατιστικών στοιχείων

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, Walter Rademacher, σημείωσε ότι οι εμπειρίες των τελευταίων ετών έχουν επιτρέψει τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, ενώ εξήγησε ότι η νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο της υπηρεσίας. “Οι προτάσεις θα δώσουν στη Eurostat ελεγκτικές αρμοδιότητες”, καθώς και τη δυνατότητα “να πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη”. “Τα εσκεμμένα σφάλματα στην κοινοποίηση των στοιχείων δεν θα εξαφανισθούν”, αναγνώρισε, προέβλεψε όμως ότι θα μειωθούν. Εφ΄ όσον υιοθετηθεί, η πρόταση θα αρχίσει να ισχύει από την κοινοποίηση των στοιχείων του 2014.

Ωστόσο, ο Jurgen Klute (Ευρ. Εν. Αριστερά, Γερμανία) απάντησε ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της διαφάνειας και της ποιότητας των στοιχείων δεν αλλάζουν τη φύση του προβλήματος: “Το μόνο που κάνουμε είναι να αναλύουμε το πρόβλημα” δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Udo Bullman (Σοσιαλιστές, Γερμανία) ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την κοινοποίηση των στοιχείων: “Την περίοδο που έγινε η χρήση των παραγώγων ήταν υποχρεωτική η κοινοποίησή τους” ρώτησε, για να συνεχίσει “ενέχονται και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέραν της Goldman Sachs”;

Σε αυτό ο κ. Rademacher απάντησε ότι “οι αλλαγές που έγιναν στον σχετικό κανονισμό το 2000, δεν έκλεισαν το “παραθυράκι” για το είδος παραγώγων που χρησιμοποίησε η Ελλάδα, κάτι που εν τέλει έγινε το 2009” ενώ χαρακτήρισε “πολύ πιθανόν” στις συναλλαγές αυτές να εμπλέκονται και άλλες τράπεζες πέραν της Goldman Sachs.

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΕΛΚ) ρώτησε τον Επίτροπο ποιά συμπεράσματα αντλεί από τη χρήση μηχανισμών όπως τα “Swaps” ως μέθοδο συγκάλυψης των στοιχείων. “Όλες οι κυβερνήσεις διόρθωσαν τα στοιχεία τους με βάση τους κανόνες που υιοθετήθηκαν το 2008, εκτός από την Ελλάδα που είναι η μόνη που ακόμα σήμερα δεν το έχει πράξει” σημείωσε για ο κ. Rehn, για να συμπληρώσει ότι έχει ήδη δώσει εντολή στη Eurostat “να ερευνήσει τη χρήση των Swaps από την Ελλάδα”.

Ερωτηθείς από αρκετούς ευρωβουλευτές αν και άλλες χώρες κατέφυγαν στις ίδιες μεθόδους, ο κ. Rademacher απάντησε καταφατικά, αναφέροντας την Ιταλία, Πολωνία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Απαντώντας δε στον José Manuel García-Margallo y Marfil (ΕΛΚ, Ισπανία) δεσμεύθηκε να καταθέσει στο ΕΚ πλήρη κατάλογο των τιτλοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί όλα τα κράτη μέλη μέχρι το 2008 καθώς και να παράσχει διευκρινίσεις για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις υποχρεώσεις των κρατών μελών.

Η Ελλάδα και η διαχείριση του χρέους

Ο Gerald Corrigan, πρόεδρος της Goldman Sachs Bank USA άρχισε την κατάθεσή του παρουσιάζοντας τις “θεμελιώδεις αρχές” της διαχείρισης του χρέους που, όπως είπε μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα προβλήματα χρηματοδότησης των κυβερνήσεων που θα τις ακολουθήσουν.

Η συζήτηση στράφηκε γρήγορα στην περίπτωση της Ελλάδα και στην ερώτηση του Hans-Peter Martin (Μη Εγγεγρ. Γερμανία) αν θα επαναλάμβανε, εφ΄ όσον μια χώρα του το ζητούσε “τους χειρισμούς που έγιναν για την Ελλάδα”, απάντησε ότι “Goldman Sachs είναι πιθανό να το έκανε, αλλά με διαφορετικό τρόπο”, υπογραμμίζοντας ότι τα κυριότερα προβλήματα προέκυψαν από τον παράγοντα “χρόνος” και όχι από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Στη δε ερώτηση της Kay Swinburne (ΕΣΜ, Βρετανία) για το αν την ευθύνη της χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων “φέρει εκείνος που αγόρασε ή εκείνος που πούλησε ” απάντησε ότι αμφότεροι πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι”.

Επιτήρηση της αγοράς παραγώγων

Ο Richard Metcalfe επικεφαλής διεθνούς πολιτικής της Διεθνούς Ένωσης Swaps and Παραγώγων, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφάνειας των μηχανισμών επιτήρησης για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας των αγορών παραγώγων. Σημείωσε ότι η οργάνωσή του θα πράξει το παν για να διασφαλίσει την κατάλληλη εποπτεία των κατ ιδίαν συναλλαγών παραγώγων.

Η κ. Άννυ Ποδηματά (Σοσιαλιστές) ρώτησε κατά πόσον θα έπρεπε να επιβληθούν κάποιοι ελάχιστοι κανόνες για τη χρήση των λεγόμενων Credit Default Swaps (CDS) ή ακόμα να καταργηθεί η χρήση τους, αλλά ο Metcalfe απάντησε ότι δεν πρέπει να απαξιωθούν τα CDS καθώς “συχνά δίνουν στους μεγάλους επενδυτές την αναγκαία ενθάρρυνση για την αγορά κρατικών ομολόγων”.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έχει ζητήσει από την Elena Salgado, πρόεδρο του Συμβουλίου ECOFIN να καταθέσει, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας που προβλέπει, ακριβώς, εκπροσώπηση του Συμβουλίου στο ΕΚ, όταν γίνονται συστάσεις σε κράτος μέλος λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης της ζώνης ευρώ.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: