Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Δύο τάσεις στην κυβέρνηση για το δανεισμό


Υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, σε όλες τις διάρκειες σηματοδότησε η συμφωνία του Eurogroup για το δανεισμό της Ελλάδας, με 30 δισ. ευρώ, από τις χώρες της Ευρωζώνης και επιπλέον 10-15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο επίσημο τεστ, καθώς δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια.

Η αντίδραση των αγορών στη σημερινή δημοπρασία, ενδεχομένως να συμβάλει και στην αποσαφήνιση της στάσης κυβερνητικών στελεχών, για τη χρήση ή όχι του δανείου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο τάσεις. 

Η μία τάση κυβερνητικών στελεχών θεωρεί ότι .......


με την «απειλή» του δανεισμού από ΕΖ και ΔΝΤ θα υποχωρήσουν τα spreads δανεισμού, οπότε η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές κανονικά και με λογικά επιτόκια, η άλλη τάση θεωρεί ότι από τη στιγμή που υπάρχει η συμφωνία, να ενεργοποιηθεί άμεσα και να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας 30 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5%.
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα συνεισφέρει έως και 8,4 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας «εάν χρειαστεί», ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε πως η συνεισφορά της θα ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ, η Ολλανδία δήλωσε ότι θα συμβάλει με 1,8 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 450 εκατ. ευρώ. Αναλογικά θα συμμετάσχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων. Στην περίπτωση που τα επιτόκια που προσφερθούν θεωρηθούν υψηλά, ενδέχεται να ακυρωθεί η δημοπρασία, και να γίνει χρήση του δανείου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Στη σημερινή δημοπρασία το Δημόσιο ζητεί 600 εκατ. ευρώ, από ετήσια έντοκα γραμμάτια και 600 εκατ. ευρώ, από έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Το συνολικό ποσό είναι 1.200 εκατ. ευρώ, που μπορεί να προσαυξηθεί έως 1.920 εκατ. ευρώ, με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών. Ωστόσο, σημασία έχουν τα επιτόκια που θα προσφερθούν από τις τράπεζες, καθώς οι ενδείξεις που υπήρχαν, μέχρι και χθες, τοποθετούσαν τα επιτόκια κοντά στο 5%, που είναι εξαιρετικά υψηλό, για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Στην προηγούμενη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, τον περασμένο Ιανουάριο, το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αυξήθηκε σε 1,38% από 0,59% τον Οκτώβριο και το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 2,20% από 0,91% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.
Κάτω τα επιτόκια των ομολόγων
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, που διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση τα ομόλογα, οι διαφορές, σε σύγκριση με τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων, μειώθηκαν σημαντικά, αλλά το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα.
Ταχύτερη ήταν η αποκλιμάκωση του επιτοκίου των τριετών ομολόγων, που υποχώρησε στο 5,83%, από 6,80% που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή. Η μεγάλη μείωση κατά μία σχεδόν εκατοστιαία μονάδα αποδίδεται στο ότι η συμφωνία για το δανεισμό της Ελλάδας προβλέπει τη χορήγηση τριετούς δανείου με επιτόκιο 5% ή χαμηλότερο έως 4%, αν επιλεγεί το κυμαινόμενο επιτόκιο ή η προσφυγή στο ΔΝΤ (επίσης κάτω από 4%).
Στα δεκαετή ομόλογα τα περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στις 353 μονάδες βάσης, έναντι 409 μονάδων βάσης, που έκλεισε την Παρασκευή. Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας η χαμηλότερη διαφορά ήταν οι 332 μ.β. αλλά κατόπιν διευρύνθηκε ξανά φτάνοντας και στις 355 μ.β. και την απόδοση (τρέχον επιτόκιο) του δεκαετούς ομολόγου στο 6,70%.

Π.Κακούρης
apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: