Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σημασία έχει τι λένε οι αγορές

Tου Aθανασιου Eλλις

Αν η επικοινωνιακή παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες στο Νταβός, στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες υπήρξε πολύ καλή, τότε αυτή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν εξαιρετική. Με δεδομένη τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έκανε το καλύτερο δυνατό τόσο στις συναντήσεις του με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία -τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους ομολόγους του της Αμερικής, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας- όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης στην έδρα του Ταμείου.

Μετά τις δύο συναντήσεις που είχε μαζί του ο κ. Στρος-Καν -την πρώτη με τη συμμετοχή και των κ. Ρεν και Τρισέ και τη δεύτερη σε διμερές επίπεδο- εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ........


δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο».

Δυστυχώς, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως δεν εντυπωσίασε και τις αγορές, οι οποίες δεν άκουσαν αυτά που περίμεναν και «τιμώρησαν» τη χώρα με νέες επιθέσεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες ένας υψηλόβαθμος Ελληνας αξιωματούχος στο εξωτερικό πήγε πολύ καλά στο επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και πάλι οι αγορές δεν πείσθηκαν από τη διακήρυξη προθέσεων και συνέχισαν να επιμένουν για συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πράξεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του ΔΝΤ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέδειξε αποφασιστικότητα και ρητορική δεινότητα. Πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι μιλούσαν με θετικά λόγια, ενώ στελέχη του ΔΝΤ, με τα οποία συνομίλησε αμέσως μετά η «Κ», έλεγαν ότι εξεπλάγησαν ευχάριστα από την παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.
Ομως, οι αγορές είναι αμείλικτες. Ακολουθούν τους δικούς τους ψυχρούς κανόνες και διαβάζουν τα πάντα μέσα από το πρίσμα των πράξεων, όχι των δηλώσεων, με αυστηρή προσήλωση στους αριθμούς. Οι αγορές, λοιπόν, που δεν συγχωρούν την ασάφεια και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, δεν βρήκαν στην παρουσίαση του κ. Παπακωνσταντίνου την ουσία που αναζητούσαν. Οταν μιλώντας σε χρηματιστές, που επίσης είχαν παρακολουθήσει τον Ελληνα υπ. Οικονομικών, ο γράφων τόλμησε να μιλήσει για «ρεσιτάλ απαντήσεων», η αποστομωτική απάντηση που έλαβε ήταν ότι «μπορεί να γοήτευσε εσάς, αλλά απογοήτευσε εμάς. Και, δυστυχώς, για σας, σημασία έχει τι πιστεύουμε εμείς, και όχι εσείς».
Κοιτώντας με κριτικό βλέμμα στο πρόσφατο παρελθόν δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί άλλον υπουργό Οικονομικών, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ., ο οποίος θα απέδιδε καλύτερα από τον σημερινό σ’ ένα τόσο αφιλόξενο, αν όχι εχθρικό, διεθνές περιβάλλον. Ομως, όσο καλός και αν είναι ο βοηθός καπετάνιου, εάν το πλοίο έχει όντως εξελιχθεί σε Τιτανικό, δύσκολα μπορεί να αποφύγει το παγόβουνο.
Το δίδαγμα από τη δοκιμασία του κ. Παπακωνσταντίνου στις 36 ώρες που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, είναι ότι χρειάζεται άμεσα και χωρίς κανένα υπολογισμό πολιτικού κόστους, όχι απλά να αποφασισθούν πολύ επώδυνα μέτρα, αλλά να ανακοινωθούν με λεπτομέρειες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι στις διεθνείς αγορές ότι θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες και θα αλλάξει η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Από τη στιγμή που αυτός ο οποίος χρωστά δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους του σε αυτόν που τον δανείζει, η μόνη μας ελπίδα είναι να «βγούμε μπροστά» και να εκπλήξουμε με τολμηρά μέτρα τις αγορές. Αν δεν είναι ήδη πολύ αργά.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: