Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πώς αναφέρονται στην προσφυγή τα ξένα ΜΜΕ


Ως χωρίς προηγούμενο δοκιμή της σταθερότητας του ευρώ και των πολιτικών συνοχής της Ευρώπης χαρακτηρίζει την προσφυγή της Ελλάδας το Bloomberg, ενώ η Wall Street Journal επιχειρεί να φωτίσει πτυχές του παρασκηνίου.

Στο σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο φιλοξενεί απόψεις στελεχών της επενδυτικής εταιρείας BlackRock, που επισημαίνουν πως η στήριξη στην Ελλάδα παρέχεται από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, ίσως όχι όμως και από τους πολίτες αυτών των χωρών.

Το Bloomberg σημειώνει επίσης ότι ως τις 19 Μαϊου η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 8,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών βρίσκεται στο επίπεδο των 500 μονάδων βάσης, που συνιστούν τη μεγαλύτερη διαφορά από........


το ντεμπούτο του ευρώ το 1999.

Wall Street Journal

"Υποκύπτοντας στην πίεση των αγορών ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσουν ένα έκτακτο πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης" αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Επικαλείται Ελληνες αξιωματούχους που "ήλπιζαν να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης ως το Σαββατοκύριακο" μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η Wall Street Journal φιλοξενεί επίσης δήλωση Ελληνα αξιωματούχου που ρίχνει φως στο παρασκήνιο και αιτιολογεί τη σημερινή κίνηση του Γ. Παπανδρέου: "Ο πρωθυπουργός είπε πως ήταν φανερό ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να παραμένει σε αυτή τη μιζέρια, καθώς οι αγορές στοιχημάτιζαν υπέρ της χρεωκοπίας της χώρας. Γι' αυτό αποφάσισε να θέσει τέλος [σε αυτή την κατάσταση] σήμερα. Για εμάς οι πραγματικές προκλήσεις είναι μπροστά μας".

Η εφημερίδα εκφράζει δυσπιστία για την ταχύτητα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Επικαλείται παρατηρητές της αγοράς που εκτιμούν πως η ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα θα είναι προβληματική, κυρίως λόγω των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν διάφορα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία προκειμένου να εγκρίνουν τις εκταμιεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Financial Times

"Η Ελλάδα θα ζητήσει πακέτο διάσωσης 30 δισ. ευρώ - Οι αγορές χειροκροτούν..." είναι ο τίτλος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας. "Ο [Ελληνας] πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα απέφευγε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ως τα μέσα Μαϊου, ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα [νέα] σκληρά μέτρα..." σημειώνουν οι Financial Times. "Αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι η χώρα ίσως σύντομα θα πρέπει να εξετάσει ένα πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους της, ώστε να αντεπεξέλθει στα μεγάλα ποσά που πρέπει να καταβάλει στα επόμενα τρία χρόνια" προσθέτει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πάντως πως σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: